Kružnih putovanja stranih brodova od početka godine više nego lani

08.07.2019.

07:57

Autor: HRT

default error photo
Brodovi su dolazili pod zastavama deset država, a brodovi pod zastavom Malte u prvih pet mjeseci ostvarili su najviše kružnih putovanja, 41, kojima je u Hrvatsku došlo 34,4 tisuće putnika.
Kružnih putovanja stranih brodova po hrvatskom Jadranu u prvih pet mjeseci bilo je 171 ili 18 posto više nego u istim mjesecima prošle godine i njima je došlo 19 posto više putnika ili njih 247 i pol tisuća, pokazuju podaci Državnoga zavoda za statistiku.

Tih brodova ili kruzera koji su dolazili u Hrvatsku na kružna putovanja bilo je ukupno 43 ili tri više nego u prvih pet mjeseci 2018., a i ostajali su dulje nego lani, 386 ili 25,3 posto više dana. Brodovi su dolazili pod zastavama 10 država, a brodovi pod zastavom Malte u prvih pet mjeseci ostvarili su najviše kružnih putovanja, 41, kojima je u Hrvatsku došlo 34,4 tisuće putnika.

Iako su na drugom mjestu po broju kružnih putovanja, 36 u prvih pet mjeseci, brodovi pod zastavom Italije doveli su znatno više putnika, odnosno najviše među svim brodovima, malo više od 85.000. Na trećem su mjestu brodovi pod zastavom Paname, kojih je došlo na 26 kružna putovanja s gotovo 59 tisuća putnika.

Po mjesecima, najviše kružnih putovanja stranih brodova ove je godine po hrvatskom Jadranu bilo u svibnju, ukupno 88, što su tri putovanja ili 3 i pol posto više nego u lanjskom svibnju, dok je najveći porast tih putovanja, od 48 i pol posto, ostvaren u travnju kada je bilo 49 takvih putovanja.

Za razliku od prošle godine u kojoj su neki mjeseci po dolascima kruzera bili u minusu, ove godine toga nema jer je od početka 2019. u svakom mjesecu, zaključno sa svibnjem, bilo više tih putovanja nego u istom mjesecu lani. Siječanj je tako s pet kružnih putovanja stranih brodova donio porast od 25 posto u odnosu na siječanj 2018., veljača je s 11 putovanja bila u plusu od 22,2 posto, a ožujak je s 18 tih putovanja bio gotovo 30 posto bolji nego isti mjesec 2018.

Uobičajeno, i ove godine je Dubrovnik bio najposjećenija 'kruzerska' morska luka, s 124 posjeta tih brodova, a približava mu se Split sa 76 takvih posjeta, dok su u Zadru bila 32, Korčuli 30, Šibeniku 25, a Hvaru 20. Manje od deset posjeta zabilježili su Rovinj, Ploče, Stari Grad, Pomena i Pula.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!