Kuknjavi u ribarstvu dolazi kraj

13.01.2020.

14:18

Autor: Edi Škovrlj/IMS/Regionalni dnevnik/HRT

default error photo
Godišnji rast proizvodnje od 20% potaknut je investicijskim ciklusom u kojem je u proteklih 10 godina ovaj naš proizvođač uložio više od milijardu kuna.
Hrvatska riba sve je popularnija na inozemnim tržištima. U prvih osam mjeseci 2019. ukupan izvoz ribe, ljuskara i mekušaca dosegnuo je 121,1 milijun eura. Do kraja kolovoza 2019. izvezli smo više od 14 tona svježe ribe. U svemu prednjači zadarski Cromaris.

Iz uzgojnih kaveza orade i brancini izravno stižu u pogon prerade. Strojevi se ne gase u tri smjene. Oko 500 zaposlenih dnevno obrade i do 10 tona ribe Nakon sortiranja na robotiziranoj traci i stroju zvanom fliper, a slijedi čišćenje. Bubanj sličan onom u perilicama rublja, zadužen je za skidanje ljuski.

- Ovaj stroj za odljuskavanje u 2 minute obradi 120 kg - kaže Monika Šimunić, glavna tehnologinja prerade. Očišćena i spakirana riba, spremna je za plasman. Ova Cromarisova na tržišta čak 20 zemalja svijeta. Od ukupne proizvodnje 80 posto se izveze, najviše u Italiju.

- Proizvodnja je 2019. bila oko 10 tisuća tona i očekujemo prihod od oko pola milijarde kuna - kaže Goran Markulin, direktor Cromarisa. Očekuju investiciju u segmentu prerade od 150-200 milijuna kuna.

Po proizvodnji ribe 4. smo zemlja EU-a. Ispred nas su Grčka, Španjolska i Italija. Godišnji rast proizvodnje od 20% potaknut je investicijskim ciklusom u kojem je u proteklih 10 godina ovaj naš proizvođač uložio više od milijardu kuna.

- Cromaris jako puno ulaže u tehnologiju kako bi cijeli proces bio sve brži i kako bi dobili što bolji proizvod, naglašava Monika Šimunić. Tu se neće stati, kreće gradnja novog pogona za preradu. 

Ova grana gospodarstva koja u Hrvatskoj najviše raste, napunila je i državnu blagajnu pa se čini da dosadašnjoj kuknjavi u ribarstvu polako dolazi kraj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!