10:56 / 23.04.2019.

Autor: T.V./Hina

Kupac od Uljanika traži povrat avansa - Horvat: Nije gotovo!

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prema ugovoru o gradnji broda, Uljanik je dužan kupcu u roku od sedam dana od zaprimanja zahtjeva izvršiti povrat avansnih uplata uvećanih za kamate, pri čemu je povrat dijela avansnih uplata osiguran državnim jamstvima.
Tvrtka Dredging and Maritime Management, u vlasništvu grupacije Jan De Nul, zahtijeva povrat svih avansnih uplata uvećanih za kamate za novogradnju 500 odnosno za jaružalo koje se gradi u pulskom škveru, pri čemu je povrat dijela avansa osiguran državnim jamstvima, izvijestili su iz Uljanika.

O kojoj je točno svoti riječ, nedavno je u Otvorenom objasnio potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić:

- Brod je koštao 173 milijuna dolara, vlasnik je dao 160 milijuna dolara avansa da se brod napravi. Naravno, mi smo to pokrili s jamstvom. Na brod se do sada potrošilo 140 milijuna dolara. Gdje je nestalo ovih 20 milijuna, mi ne znamo, to će valjda netko drugi utvrditi, rekao je ministar u Otvorenom objasnivši kako treba još 30-ak milijuna dolara da bi se brod dovršio.

- Plenković o sudbini Uljanika: Vidjet ćete sutra
- Pritvor zatražen za devetoricu uhićenih u aferi Uljanik
- Uljanikovci: Imamo punu podršku predsjednice
- Nobilo: Nema novca u nekoj ladici, nije isisan, već je potrošen
Marić ne želi komentirati je li se moglo bolje kontrolirati trošenje novca
- Kronologija - kako je tonuo Uljanik
- Tema dana: Malverzacije u Uljaniku

Horvat: Priča još nije gotova Novinari su nakon sjednice užeg Predsjedništva HDZ-a ministra gospodarstva Darka Horvata pitali da komentira to što državi na naplatu dolazi milijardu kuna jamstava. "Prejudicirati takve stvari je vrlo opasno i neodgovorno. Pregovori i razgovori još uvijek traju, a ja ću još jednom putovati u Bruxelles", kazao je Horvat. Najavio je da će 30. travnja te 1. i 2. svibnja u 3. maju i Uljaniku biti ljudi koji vode najveće kinesko brodogradilište s jasnim i vrlo zanimljivim iskazima o mogućnosti preuzimanja brodogradilišta.

Dodao je da je s Jan De Nulom u protekla dva mjeseca dogovoren način na koji će se brod završiti, no s obzirom na to da je stanje u pulskom brodogradilištu trenutačno takvo da nitko ne jamči da je brod moguće završiti u Puli, osigurano je gotovo 30 milijuna eura da bi ga se oteglilo u neko drugo brodogradilište. Rekao je da takav sporazum još nije potpisan i da se o njemu pregovara te da se nada njegovu potpisivanju u idućih 14 dana.Zahtjev za povratom avansnih uplata za jaružalo

Elektroničkom komunikacijom od 19. travnja kupac je najavio zahtjev za povrat avansnih uplata za novogradnju 500 - brod tipa usisno samopogonjeno jaružalo s kopačem, navodi se u objavi Uljanika na Zagrebačkoj burzi. Ugovor za novogradnju 500 sklopljen je između Uljanika d.d. i Dredging and Maritime Managementa SA iz Luxembourga, tvrtke u vlasništvu grupacije Jan De Nul.

- Nakon višemjesečnih pregovora između kupca, institucija Republike Hrvatske i Uljanika, kojima je umjesto povrata avansnih uplata cilj bio dovršetak gradnje u Uljanik Brodogradilištu ili alternativno, dovršetak gradnje u nekom od stranih brodogradilišta po izboru kupca, kupac je donio konačnu odluku o povratu svih avansnih uplata uvećanih za kamate, ističe se.

Također se navodi da je prema ugovoru o gradnji broda, "Uljanik dužan kupcu u roku od sedam dana od zaprimanja zahtjeva izvršiti povrat avansnih uplata uvećanih za kamate pri čemu je povrat dijela avansnih uplata osiguran državnim jamstvima".

Zainteresirane strane, kako se ističe, i dalje rade na pronalasku rješenja kojima bi se umanjila šteta za Republiku Hrvatsku i Uljanik.

Cerovac: Dvije opcije na ročištu o Uljaniku - stečaj ili jamstva i nova odgoda

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac izjavio je da na sutrašnjem ročištu na Trgovačkom sudu u Pazinu vezano uz mogući stečaj Uljanika postoje samo dvije opcije.

- Dvije su mogućnosti u igri - od one da će sudac donijeti odluku po kojoj su stvoreni uvjeti za stečaj, do one da je u međuvremenu dobio čvrsta jamstva od nekoga da postoji rješenje i da će država ipak radnicima isplatiti zaostale plaće te da se ročište ponovno odgodi, izjavio je Cerovac za Hinu.

Naglasio je kako je krajnje vrijeme da se riješi agonija u pulskom brodogradilištu te ustvrdio da sam nedavni dolazak kineskog premijera s gospodarstvenicima te njihovo moguće zanimanje za preuzimanje Uljanika nisu dovoljan razlog da se ročište odgodi.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!