Filipović: Nemamo iluziju da možemo ograničiti sve cijene

17.02.2023.

Zadnja izmjena 17:03

Autor: HRT/Hina/S.M.

Ministar gospodarstva Davor Filipović

Ministar gospodarstva Davor Filipović

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović predstavio je aplikaciju Kretanje cijena u maloprodaji, tzv. bijelu listu. Zahvalio je trima trgovačkim lancima koji su dostavili cijene proizvoda. Riječ je o 350 artikala čije će cijene građani moći uspoređivati svakih 15 dana.

Trgovački lanci na tzv. bijeloj listi su Konzum, Tommy i KTC. Oni čine 38% hrvatskog tržišta i Ministarstvu gospodarstva dostavili su sve tražene podatke. Ministar gospodarstva Davor Filipović zahvalio im je i kazao da su poslali poruku transparentnosti, da nemaju što skrivati od hrvatske javnosti i hrvatskih građana.

- Hrvatski građani moći će pratiti kretanje cijena od 31. prosinca 2022. godine. Namjera je utjecati na eventualna povećanja cijena i kretanja inflacije jer kad građani vide tko je korektan, onda će oni to znati cijeniti, kazao je. 

Aplikaciji se može pristupiti na internetskoj stranici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te putem pametnih telefona.

Odgovarajući na pitanje traju li razgovori s onima koji ne žele dati cijene, Filipović je kazao da su dodatni razgovori s tim lancima već obavljeni.

- Vrlo je jasno da oni to očito ne žele. Ne postoji opravdanje da drugi lanci ne učine ono što su već učinila tri lanca. Zašto oni ne žele dati podatke? Ne žele biti transparentni i ne žele omogućiti građanima da imaju potpunu informaciju o cijenama. Nemamo iluzije da možemo ograničiti sve cijene u državi, ne radimo ovakve stvari iz hira. Ne interveniramo prema tržištu zato što to želimo, nego zato jer živimo u kriznim vremenima. Ovakav način će omogućiti građanima da vide tko je korektan, a tko nije korektan, rekao je Filipović.

Aplikacija Kretanje cijena

Aplikacija Kretanje cijena

Foto: Izvor: / Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Filipović: Radi se na novom paketu mjera


- Život je dvosmjerna cesta. Ne možemo biti u situaciji kada država treba pomoći, kao što pomaže tijekom cijele energetske krize, a s druge strane se ne želi dati cijene, rekao je ministar, iznoseći pritom podatke da je zbog mjera Vlade oko cijena struje primjerice NTL od listopada do kraja siječnja platio 1,5 milijuna eura manje, a Spar je platio struju 855.000 eura manje.

- S jedne strane treba uzeti od države, a s druge strane niste u stanju pokazati građanima cijene, rekao je Filipović, koji smatra kako je to iznimno nekorektno.

Na novinarski upit hoće li kod donošenja novog paketa mjera one koji su surađivali nagraditi potporama, a oni koji nisu surađivali ne bi imali priliku dobiti potpore, odgovorio je kako će se sve uzeti u obzir.

- Ne možete očekivati da kad god imate problem tražite od Vlade pomoć i da to riješi, a s druge strane niste u stanju dati podatke na uvid našim građanima, rekao je Filipović.

Izjavio je i da će Vlada pratiti situaciju u idućem razdoblju te kako se radi na novom paketu mjera i vodit će se računa o svemu.

Napominjući kako sadašnje mjere vrijede do kraja ožujka, nije želio govoriti o detaljima mjera koje se planiraju. 

- Pratimo situaciju. Radimo na novom paketu mjera i dok god traje kriza u kojoj se cijela Europa nalazi, mi ćemo reagirati, rekao je Filipović.

Aplikacija Kretanje cijena

Aplikacija Kretanje cijena

Foto: Izvor: / Ministarstvo gospodarstva

Na aplikaciji je najviša cijena, a na policama trgovačkih lanaca može biti jedino niža  


Ministar gospodarstva je najavio je i da će se aplikacija i internetska stranica o kretanju cijena konstantno nadograđivati te će se u jednom trenutku popisati cijene drugih trgovačkih lanaca, za što će Ministarstvo nekoga angažirati.

Pojasnio je i kako je na aplikaciji najviša cijena koja je na policama trgovačkih lanaca. To je najviša cijena i može se pratiti njihov trend, a cijene u tri trgovačka lanca mogu biti jedino niže nego u aplikaciji, rekao je, dodajući kako se putem aplikacije može pratiti koji proizvodi su poskupjeli, koji su pojeftinili, koji su proizvodi na akciji, koji su zadržali cijenu.

Cijena aplikacije je ispod 200 tisuća kuna, rekao je Filipović u odgovoru na novinarska pitanja.

Na novinarski upit hoće li poslati poruku građanima da kupuju tamo gdje se posluju transparentno, Filipović je odgovorio: "Ako građani mogu vidjeti da su primjerice Konzum, KTC i Tommy stavili na raspolaganje informacije o 350 proizvoda, onda je jasno gdje bi netko trebao kupovati. Ja ću osobno svaki puta prije otići u Konzum, KTC i Tommy nego bilo koji lanac koji javnosti nije dao informaciju o svojim proizvodima. Jednako tako kao što ću natočiti gorivo na svim drugim benzinskim pumpama, a ne na Petrolu koji nam je zatvorio na sat vremena pumpe a za to nije imao nikakvog razloga".

Ministar vjeruje kako će i građani razmišljati na takav način.

Cijena naftnih derivata


Poručio je pritom kako je najvažnije da imamo stabilnu situaciju što se tiče energenata te naveo kako je cijena dizela u Hrvatskoj trenutno niža nego u Srbiji, BiH, Sloveniji, Italiji, Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj.

Narodne obveznice


Odgovarajući na pitanje hoće li uložiti u narodne obveznice, rekao je da hoće, ali mora vidjeti da nije u nekom sukobu interesa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!