Mađari po jeftinije gorivo sada dolaze u Hrvatsku

23.01.2023.

08:39

Autor: Ivica Grudiček/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/R.S.

Prelazak granice

Prelazak granice

Foto: HTV / HRT

Nakon uvođenja eura i ulaska u Schengen Hrvati su masovno krenuli preko granice, u nadi da će uštedjeti. Naša varaždinska ekipa nedavno je provjerila kakve su cijene u Sloveniji, a ovih je dana bila i u Mađarskoj. Zanimljivo je to što Mađari po jeftinije gorivo sada dolaze u Hrvatsku.


Sredinom ožujka prošle godine posjetili smo mađarski pogranični gradić Letenye. Razlog je bio masovan odlazak Hrvata po jeftinije gorivo u Mađarsku. Tada su po litri uštedjeli i 40 centi jer je vlada Viktora Orbana zamrznula cijene goriva na oko euro i 25 centa po litri.


S Novom godinom ušli smo u Schengen i uveli euro, a uz pogranična područja zabilježen je zanimljiv fenomen. Mađari dolaze po gorivo u Hrvatsku jer je jeftinije i do 40 centi. Naime, u prosincu je vlada Viktora Orbana ukinula subvenciju na gorivo pa je ono poskupjelo.


- Mađarska je vlada limitirala i onda se nije moglo točiti svakome, takozvano, privilegirano gorivo. Bilo je zabranjeno, moglo se točiti samo u automobile s mađarskom registracijom. Ali, evo, sada je gorivo znatno jeftinije u Hrvatskoj nego u Mađarskoj, za HRT-ovu emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" rekao je Laci Gulyas iz Serdahelja.


Dok Mađari kod nas kupuju gorivo, Hrvati preko granice odlaze po jeftinije meso, ulje... Otkad su granične barijere uklonjene, povećala se prekogranična migracija s obje strane. Laci Gulyas je Hrvat koji živi u Mađarskoj pa nam je iz prve ruke rekao što se isplati kupiti ovdje, a što u Mađarskoj.


- Ja sam u specijalnom položaju, svaki dan prelazim granicu, radim u Hrvatskoj za jednu mađarsku firmu. Dosta često odlazim u trgovine i mogu usporediti cijene. Imamo zamrznute cijene nekih artikala, ali većina je cijena viša nego u Hrvatskoj. I ja na to pazim, pokušavam potražiti artikle koji su jeftiniji, rekao je Gulyas. 


Zanimljivo je da u Mađarskoj, primjerice, šećer ili ulje možete kupiti u ograničenim količinama. Pa mnogi odlaze u susjednu Sloveniju po te namirnice. A i ograničena cijena mesa dovela je do poskupljenja nekih proizvoda.


- Zamrznuli su cijenu svinjskog buta, a druge nisu. Zanimljivo je da je lopatica mnogo skuplja od buta jer je slobodna cijena, nije ograničena, istaknuo je Gulyas. 


Činjenica je da je nakon uklanjanja graničnih barijera pogranični život Hrvatske, Slovenije i Mađarske živnuo. Građani, kako bi uštedjeli, itekako računaju što im se u kojoj državi isplati kupiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!