12:23 / 22.07.2018.

Autor: HRT

Mala škola Tonija Miluna: Dječja štednja, da ili ne?

Toni Milun (Foto: HRT)

Toni Milun (Foto: HRT)

Foto: - / HRT

"Kad narastem bi htjela imati crveni auto" želja je jedna djevojčice. Za takvo nešto treba rano početi štedjeti. Sve o dječjoj štednji zna Toni Milun.
"Kad narastem bih htjela imati crveni auto" - želja je jedne djevojčice. Za takvo što treba rano početi štedjeti. Temu je obradio Financijalac Tonija Miluna u jednoj od svojih epizoda.

Sježana Herceg
, direktorica poslovnice za djecu Medin Brlog Erste banke objašnjava da za dječju štednju postoje štedni "a vista" računi i oročeni depoziti. Nema zakonskih ograničenja na uloge, može se uložiti koliko se može i želi. "A ne postoje ni naknade" rekla je.

Josipa Akalović Antić, predavačica matematike, ima kćer Korinustaru godinu dana i želi joj otvoriti dječju štednju. Obišla je četiri banke i kaže da su ponude različite, kamatne stope se kreću od 2 posto godišnje do 4,5 posto.

Toni Milun u jednoj od epizoda Financijalca objasio je o čemu se radi:

Ulog za Korinu bi bio 200 kuna mjesečno do njene dvanaeste godine. Uzevši u obzir kamatne stope i uvjete, Milun se dao u računanje.

Cilj štednje je jednostavan - da dijete, kad odraste, ima neku zalihu novaca s kojim bi moglo ostvariti neki svoj san, smatraju mame. No, u svemu tome postoji i edukativna komponetna. "Cilj je da dijete razumije da sve stvari imaju svoju vrijednost i da ne možemo uvijek sve dobiti", smatra mama Vanda.

A u čemu se više isplati štedjeti, u kunama ili eurima, pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!