Mali distributeri goriva zaštitu svojih interesa tražit će na sudu

28.07.2022.

11:18

Autor: HRT/D.M./Hina

Mali distributeri zbog gubitaka najavili tužbe, ilustracija

Mali distributeri zbog gubitaka najavili tužbe, ilustracija

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Uredbom o maloprodajnim cijenama goriva, vlada po ocjeni Udruge malih distributera goriva unosi tržišnu neizvjesnost i diskriminaciju malih distributera te postupa protupravno, pa mali distributeri najavljuju zaštitu svojih prava "pred nadležnim institucijama RH".

U priopćenju udruge kaže se da je vlada uredbom od 25. srpnja malim distributerima goriva ponovno povrijedila pravo na poduzetničku i tržišnu slobodu kao i pravo na jednak pravni položaj na tržištu koji je država dužna osigurati svim poduzetnicima prema Ustavu i pravnoj stečevini Europske unije koja počiva na načelu slobode tržišta i tržišnog natjecanja.

Mali distributeri stoga najavljuju da će radi zaštite svojih prava, očuvanja opstanka i radnih mjesta te prevencije daljnje štete, "poduzeti sve odgovarajuće pravne radnje i zaštititi svoja prava i legitimne interese pred nadležnim institucijama Republike Hrvatske". Smeta im što, "proizvoljno mijenjajući obračunsko razdoblje od 14 dana na sedam dana ili obrnuto bez prethodne obavijesti distributerima, Vlada onemogućuje jednak pristup naftnim derivatima svim distributerima goriva, a time i formiranje cijena po kojima će se isto kupovati ili prodavati".

Cijene na burzi nafte i naftnih derivata formiraju se tako da unaprijed postoji dogovor oko obračunskog razdoblja te modela obračuna, kako bi distributeri goriva bili u mogućnosti s dobavljačima ugovoriti po kojoj će cijeni kupovati i plasirati derivate u narednom razdoblju, navodi se u priopćenju.

- S obzirom da je Vlada RH novom prekonoćnom uredbom postupila protivno tome, mali distributeri goriva ponovno su prisiljeni prodavati gorivo po nižoj cijeni nego su ga kupili i to jednu kunu za benzin i 0,50 kn za dizel. Prekomjerno uplitanje države u tržište, bez koordinacije sa svim dionicima, dovodi do nestabilnosti, velikih poteškoća u nabavi goriva te ozbiljno ugrožava opskrbu građana i poduzetnika, smatraju mali distributeri goriva.

Po njima, neprihvatljiva je i pogrešna politika upravljanja tržištem na teret poduzetnika koji financiraju i pune državni proračun, kao i teza "svi moraju podnijeti jednak teret krize, jer je, navode, prava istina da teret ove krize već mjesecima podnose isključivo mali distributeri goriva zbog promjena uredbi i obračunskih modela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!