Mali distributeri goriva: Očekujemo subvencije od Vlade

20.07.2022.

09:16

Autor: Marko Percan/Studio 4/D.M./HRT

Armando Miljavac

Armando Miljavac

Foto: HTV / HRT

Novom Vladinom uredbom definirane su cijene goriva pri čemu je benzin malo pojeftinio, a benzin poskupio a izjednačavaju se cijene goriva na autocestama i izvan njih. Predsjednik Udruge malih distributera goriva Armando Miljavac izjavio je za Studio 4 HTV-a kako je dobro da su cijene izjednačene. Dodao je kako gubici malih distributera sada iznose 60 do 70 lipa po litri, što se može 'progurati' - ali samo kratkoročno.

- Nastojimo biti konstruktivni i održati benzinske postaje otvorenima radi gospodarske i političke situacije. Ne želimo biti crna ovca u ovom trenutku, ali nas posebno muči cijena plavog dizela na kojoj gubimo između 20 i 45 lipa po litri. Nadamo se rješenju zavrzlame sa cijenama na dobrobit svih, i prodavača, i države i kupaca, kazao je Armando Miljavac.

'Mađarska se pripremila i osigurala jeftinu sirovinu' 

Rekao je kako su u stalnoj komunikaciji s Vladom i nadaju se da će se njihovi zahtjevi uvažiti - da će se prijeći na tržišni model. Ustvrdio je da je Hrvatska jedina zemlja uz Mađarsku sa subvencioniranim cijenama. Uz to, tvrdi - Mađarska se pripremila i osigurala jeftinu sirovinu koja se prerađuje u njihovim rafinerijama i cijena goriva je puno povoljnija nego u Hrvatskoj.

- Mislim da je jedna od solucija prijedlog stručnjaka za naftnu industriju gospodina Šterna - da Hrvatska kupi naftu na svjetskom tršištu, preradi je u riječkoj rafineriji i proda tamo gdje bi bila enormna ušteda. Hoće li se u Vladi oko toga pobrinuti i angažirati stručnjake to je drugo pitanje, kazao je.

'Očekujemo subvencije od Vlade

Miljavac je potvrdno odgovorio na pitanje 'Očekuju li mali distributeri subvencije od Vlade?' te poručio: "Više od devet mjeseci radimo s gubicima, jedina smo branša smo koja na svojim leđima nosi teret. To nije korektno".

Iznio je podatak da je još pet-šest tvrtki zatvoreno, a da se ostali grčevito bore za opstanak.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!