15:34 / 12.03.2020.

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Maloj goranskoj tvrtki nedostaje kvalitetna radna snaga

-

-

Foto: - / -

Mala obiteljska tvrtka iz Kupjaka u Gorskom kotaru ima samo 15 zaposlenih. No na broju odrađenih poslova mnogi bi joj mogli pozavidjeti
Mala obiteljska tvrtka iz Kupjaka u Gorskom kotaru ima samo 15 zaposlenih. No na broju odrađenih poslova mnogi bi joj mogli pozavidjeti. Nedavno su u samo pet mjeseci izgradili vrtić kod Virovitice, uskoro dovršavaju veliku skladišnu halu za pelete u Lučicama - najveću u Gorskom kotaru. Ono što im nedostaje jest kvalitetna radna snaga.

Jasmin Đogić
prije tri godine došao je iz Bosne i Hercegovine u Gorski kotar. Sreću je pronašao u goranskoj tvrtki, u kojoj radi na tesarskim i limarskim poslovima.

- Ima tamo posla, samo što su ovdje bolje plaće. Ovdje sam bolje plaćen. Tu sam i doveo obitelj, rekao je Đogić za HRT-ovu emisiju Regionalni dnevnik.

Stariji Ismet radi kao vozač, no i njega su bolji životni uvjeti u srednjoj dobi doveli u drugu državu.

- Došao sam jer je bolje plaćeno, kaže Ismet Medanić. On obitelj još nije doveo, ali planira.

- Imam ženu, sina. Kći ovdje živi, i zet živi ovdje i radi, kaže.


Goranska tvrtka upravo dovršava jednu od najkompleksnijih građevina u ovom kraju: skladište za pelete u Lučicama. Drvene konstrukcije dugačke 25 metara i teške 5 tona jedinstven su proizvod u Hrvatskoj. Na sličan su način gradili i jahalište nedaleko od Zagreba, a vrtić u Virovitici završili su u nekoliko mjeseci. Sve više novih poslova poslodavcu je otkrilo da radne snage u Hrvatskoj nema.

- Stolari, tesari, limari, montažeri... Vidimo da jednostavno u tom smjeru se mora kretati, mora se krenuti prema školama, kaže dipl. ing. drvne industrije Rade Ivošević, direktor Sektora proizvodnje i građevine.

Ekološki i energetski učinkoviti proizvodi ove tvrtke, koja je u rukama dviju goranskih obitelji: diplomiranih inženjera drvne industrije i šumarstva, posljednjih su godina sve traženiji i u susjednim zemljama.

- Svjesni smo te važnosti prirodnog tako da nam je i ostanak u tom kraju i bavljenje tim što taj kraj nudi omogućuje našu perspektivu, kaže dipl. ing. šumarstva Maja Pleše.

Pred njima je izgradnja vrtića u Novalji, koji planiraju završiti prije turističke sezone, a tu su i narudžbe za proizvodne hale, farme...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!