Nagodba s bankama vezano za kredite u 'švicarcima'

02.02.2021.

11:15

Autor: P.F./HRT

Ministar Zdravko Marić

Ministar Zdravko Marić

Foto: Dnevnik / HRT

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić govorio je na konferenciji za novinare o arbitražnim postupcima pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova vezanim uz konverziju kredita u švicarski franak.

Ti postupci su dugotrajni, a ishod neizvjestan. Zato je iznimno važan dogovor postignut sa šest banaka na temelju kojega se obustavljaju postupci i pred arbitražnim sudom u Washingtonu i pred domaćim sudovima. 

Postignut je dogovor sa šest banaka na temelju kojega se obustavljaju postupci pred arbitražnim sudom u Washingtonu i pred domaćim sudovima. Sporazum je postignut sa Zagrebačkom bankom, Privrednom bankom, Sberbankom, Erste, Raiffeisen i OTP bankom.

Sporazum ne donosi nikakav teret za državni proračun kaže Marić, nema izravne kompenzacije tim bankama sa strane Republike Hrvatske. Otklonjena je moguća šteta za državni proračun od 2,5 milijarde kuna, a riječ je o vansudskoj nagodbi.

- Mi smo na ovaj način s ovim odgovorom otklonili potencijalnu obvezu državnog proračuna u iznosu od najmanje 2,5 milijarde kune. Zašto kažem najmanje? Već od spomenutih 6 banaka imamo specificirane tužbene zahtjeve u iznosima u eurima ili kunaama, a imamo situaciju dsa kod nekih banaka još nisu niti specificirani iznosi, rekao je Marić.

Za dvije banke procesi se nastavljaju dalje. Dogovor nije postignut s Addico bankom i Societe General, a otvoreni smo za daljnje razgovore. Societe General dugo je bio aktivan u Hrvatskoj, više nije, ali razgovori se nastavljaju rekao je ministar Marić.

Hrvatska je dosad za troškove arbitražnih postupaka platila 127 milijuna kuna. Ukupno je bilo pokrenuto 13 postupaka protiv RH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!