Marić: Porezna politika dat će obol u amortiziranju poskupljenja

04.02.2022.

12:50

Autor: HRT/Hina

Zdravko Marić

Zdravko Marić

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da porezna politika neće ostati po strani kada je riječ o pokušaju smanjenja udara porasta cijene energenata na građane i gospodarstva, te će biti dio cjelovitog rješenja koje će predstaviti Vlada.

- Porezna politika daje obol i u dobrim i u lošim vremenima, ali nemojmo se samo na nju vaditi, izjavio je ministar Zdravko Marić nakon sjednice vijeća za uvođenje eura. Bilo bi sjajno, dodao je, kad bi se samo uz pomoć porezne politike mogli ublažiti učinci poskupljenja, no to nije moguće.

Nije konkretizirao hoće li se i za koliko smanjiti PDV na plin i struju, podsjetivši da prilikom smanjenja PDV-a na voće, povrće, ribu i meso, nije "ni blizu" došlo do smanjenja cijena po istoj stopi. Vlada po njegovim riječima sagledava set mjera pomoći građanima i gospodarstvu zbog izvjesnog poskupljenja plina i struje od 1. travnja "sa svim mogućih područja".

Smanjenje trošarina - teško!

Što se tiče eventualnog zahvata u trošarinski sustav, iznio je da se od trošarina na plin i struju godišnje u proračun slije 70 milijuna kuna pa teško da ima prostora za daljnje smanjenje.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić najavio je da će Vlada mjere za ublažavanje udara poskupljenja energenata predstaviti tijekom veljače.

Premijer Andrej Plenković ranije je najavio da će Vlada s ciljem ublažavanja rasta cijena energenata na građane djelovati u tri segmenta - socijalnim transferima, naknadama u cijenama plina i struje te elementima poreznog sustava odnosno stope PDV-a.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!