Toplane neće dizati cijene, ali skuplji plin i struja neće se moći izbjeći

02.02.2022.

19:25

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: PIXSELL / HRT

Posljednjih dana svjedoci smo mnogobrojnih najava poskupljenja nakon što se prvoga travnja povećaju cijene struje i plina. Najavljuju ih i prijevoznici. Istodobno, oni koji grijanje i toplu vodu imaju osiguranu preko toplana, još neko vrijeme mogu biti mirni.

Cijena tople vode i grijanja za više od 123 tisuće kućanstava i oko šest i pol tisuća poduzetnika na području Zagreba, Osijeka, Siska, Velike Gorice, Samobora i Zaprešića neće rasti do kraja ove ogrjevne sezone odnosno do sredine svibnja.

- Zahvaljujući pravodobnoj nabavi primarnog energenta - plina za rad termoelektrana-toplana, koje su glavni izvor toplinske energije, HEP je za ogrjevnu sezonu 2021./2022. bio u mogućnosti amortizirati potrebu povećanja cijena toplinske energije te se cijene toplinske energije sigurno neće mijenjati do kraja ove ogrjevne sezone, poručili su iz HEP Toplinarstva.

Ni Riječani se ne moraju brinuti zbog cijena toplinske energije i plina sve do početka listopada.

- Energo je pravodobno za sve svoje krajne kupce, i kućanstva i poslovne korisnike, pravodobno kod svojeg dobavljača rezervirao dovoljne količine plina po fiksnoj cijeni, dakle zaključno do 30. rujna 2022. Energo ima trenutačnu cijenu koji ti kupci imaju, kaže savjetnik Uprave za energetsku ekonomiju tvrtke Energo Rijeka Damir Neznanović.

Poskupljenje plina i struje neće se moći izbjeći 1. travnja 

- Pričekajmo još mjesec dana i bit ćemo onda mnogo pametniji po pitanju cijena od četvrtog mjeseca. Tržište to diktira, ne mi - tržište diktira, ali teško da će se izbjeći poskupljenje manje od 50 posto, kazao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Prijevoznici povećavaju cijene karata

Korisnici usluga Autotroleja u Rijeci i okolici već znaju odgovor. Njima će cijene karata rasti od prvog ožujka. Razlog je rast cijene goriva od 35 posto i inflacija.

- Riječ je o poskupljenju od otprilike 20 posto, što znači odnosi se na sve vrste karata, a važno je za naglasiti da komunalno društvo Autotrolej cijenu nije podizalo 2008. godine, znači punih 14 godina, kazala je glasnogovornica Autotroleja Kristina Prijić.

Troškovi prijevoza rastu i u Splitu 

- Svaki mjesec praktički su naši troškovi sad veći gotovo za milijun kuna u odnosu na protekla razdoblja. Mi to zasad uspješno amortiziramo, zadnjih pet, šest mjeseci, otkad su ova poskupljenja počela, tvrdi Miroslav Delić, predsjednik Uprave tvrtke Promet Split.

Pitanje je kako dalje poslovati

- Hoće li to biti u smislu ili povećanja cijene karte ili većim izdvajanjem za sufinanciranje javnog prijevoza - ta je odluka na Skupštini odnosno na našim suvlasnicima. Ali ako se ova situacija nastavi, sigurno da je neki od tih poteza neminovan, dodaje Delić.

Neminovan će biti i paket pomoći koji priprema Vlada, a građani i poduzetnici s nestrpljenjem ga očekuju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!