Vučković o mljekarima: "Situacija u Hrvatskoj je iznimno ranjiva"

01.04.2023.

19:27

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Marija Vučković

Marija Vučković

Foto: Dnevnik / HRT

Broj isporučitelja mlijeka značajno se smanjuje u svim zemljama EU-a, no situacija u Hrvatskoj je iznimno ranjiva, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku.

U sklopu novog paketa mjera Vlada je potkraj tjedna donijela odluku i o povećanju maloprodajne cijene litre mlijeka s 2,8 posto mliječne masti za 5 centi te ograničavanju trgovačkih marži na 10 posto. Ta je odluka donesena, objasnili su u Vladi, kako bi se spriječio poremećaj u proizvodnji mlijeka i zaštitila primarna proizvodnja, odnosno domaći mljekari.

- Ne možemo baš reći da smo povisili cijenu. O cijenama će se opet pregovarati. Mi smo postavili gornju granicu cijene onog mlijeka koje se najviše kupuje u Hrvatskoj od strane prosječnih obitelji, rekla je Vučković.

- Promjena gornje granice trajnog mlijeka s 0,98 na 1,03 eura doista ne šteti puno kupovnoj moći potrošača, a, vjerujte mi, na ovaj način kako je predloženo drugim dijelom izmjene, čuva ravnotežu u sveukupnom lancu. I male proizvođače, poručila je ministrica.

"Produktivnost onih koji ostaju iz godine u godinu se povećava"


Na konstataciju da se velik broj domaćih proizvođača mlijeka odlučio staviti ključ u bravu Vučković je rekla da to nije situacija koja se događa samo u Hrvatskoj.


- Broj isporučitelja mlijeka značajno se smanjuje u svim zemljama EU-a, no situacija u Hrvatskoj je iznimno ranjiva. Taj trend je dugoročan, on se događa godinama. Mi smo ga bili nakratko uspjeli zaustaviti 2021. godine, no novi poremećaji opet su doveli do njega i još ga ubrzali, rekla je Vučković.


- Što se tiče proizvođača mlijeka, ja najavljujem novi razvojni plan isključivo za mliječno govedarstvo do 2030. godine koji je u završnoj fazi, dodala je.


Rekla je da se broj isporučitelja mlijeka smanjio, ali da se isporuka mlijeka nije ni približno jednako smanjila.


- Znači, produktivnost onih koji ostaju iz godine u godinu se povećava, rekla je Vučković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!