Na snagu stupio novi Vladin paket mjera

01.04.2023.

Zadnja izmjena 19:12

Autor: Silvana Skočajić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Na snagu stupio novi Vladin paket mjera

Na snagu stupio novi Vladin paket mjera

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Na snagu su stupile mjere iz četvrtog paketa pomoći koji je Vlada donijela kako bi građanima i gospodarstvu pomogla u borbi s inflacijom i rastom cijena energenata. Paket je vrijedan milijardu i sedamsto milijuna eura.

Jučerašnjom odlukom Hrvatske energetske regulatorne agencije potvrđeno je da se cijena plina i struje neće mijenjati ni nakon 1. travnja. Metodologija određivanja cijene plina, unatoč protivljenju dijela trgovaca, ostaje i dalje ista. A kako bi mogla zadržati sadašnje cijene plina na godinu dana te struje na šest mjeseci, Vlada je morala odobriti dioničarski zajam i dokapitalizaciju HEP-a vrijedne 900 milijuna eura.

Kao pomoć zbog inflacije, potpore i naknade dobit će najugroženiji - umirovljenici, osobe s invaliditetom, nezaposleni, udomitelji, primatelji dječjeg doplatka, studenti. 

Nastavlja se ograničenje cijena osnovnih namirnica koje se odnosi na osam proizvoda. S popisa se uklanjaju svinjska lopatica i vratina, a dodaje carsko meso. 

Potpore i poticaje dobit će poljoprivrednici i ribari, prerađivači drva, proizvođači namještaja te javni prijevoznici.

Energenti ključni trošak za sve poduzetnike


Energenti su ključni trošak za sve poduzetnike pa tako i za ovog proizvođača akumulatora kojeg je prošle godine rast cijena plina zaustavio u radu na nekoliko mjeseci. Odluka Vlade da cijena plina ostane ista sljedećih godinu dana itekako će mu olakšati planiranje.

- Govorimo o cijeni koštanja proizvoda - cijena energenata je bila oko 23, 24 posto. U jednom momentu je narasla na 49 posto. Sada je negdje oko 36, 37 posto. I ovo je za pohvaliti i podržati apsolutno nevezano uz razinu cijena, ali da bar znate s kojom cijenom raspolažete u kalkulativnim troškovima kojim ćete formirati svoj proizvod u cijeni koštanja, rekao je Ivan Miloloža, predsjednik Uprave Munja.

Slično govore i korisnici električne energije čija će cijena ostati ista sljedećih šest mjeseci.

- Ono što je bila naša sretna okolnost je što imamo ugovorene cijene za električnu struju i taj ugovor traje do sredine godine, ali pozdravljamo svakako mjere koje će nam dobro doći i dobro nam dolaze u planiranju budžeta za sljedeću godinu, rekla je Mirela Kotarac, Cemex Hrvatska.

Kompenzaciju rasta troškova putem potpora nastavljaju dobivati poljoprivrednici.

- Ova potpora je jedna mala kap pomoći u cijeloj priči i trebala bi biti daleko veća, ali dobro dođe i ona, rekao je Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Pomoć i ribarima


Četiri milijuna eura usmjereno je ribarima zbog rasta njihovih troškova.

- Da nije bilo tih kompenzacija puno ribara bi već odavno bankrotiralo međutim jedini je problem dinamika isplate tih samih kompenzacija, kaže Josip Pedišić, profesionalni ribar iz Primoštena, dodajući da prošla kompenzacija još nije isplaćena svim ribarima, te da ju svi napeto očekuju.

Nastavak regulacije cijena goriva također im je važan.

- Regulacija plavog dizela što je Vlada poduzela, jako dobro je došlo malim ribarima koji krcaju dizel da je ipak donekle stabilizirana cijena i zadnje vrijeme nas veseli što se ta cijena ipak snižava, istaknuo je Josip Pedišić.

Pomoć će dobiti i 39 malih mljekara. I njima su troškovi rasli pa će mlijeko, koje se nalazi na listi osam proizvoda kojima je Vlada ograničila cijenu, ipak poskupjeti - za 5 centi.

Udaru inflacije najizloženiji umirovljenici


A udaru inflacije najizloženiji su umirovljenici pa će njih 700 tisuća s najmanjim mirovinama dobit još jednu jednokratnu pomoć.

- Što će oni s tim učiniti teško je reći. Dobro će doći sigurno, ali kad gledamo potrošačke cijene, trgovine i sve ostale proizvode koji su osnovni za život vidimo da to nije nimalo sukladno inflaciji koja je sada, rekla je Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske.

Korisnici dječjeg doplatka također će dobiti novčanu naknadu.

- Mjera je jako velika devet milijuna eura, ali zapravo govorimo o 230 tisuća djece. Djece u Hrvatskoj ima daleko više tako da smatramo da bi se ipak trebala voditi briga o svoj djeci. Imamo jako puno više članih obitelji koji nisu korisnici dječjeg doplatka, rekla je Đurđica Mostarčić, udruga Obitelji 3plus.

Pomoć će dobiti i druge ugrožene skupine, a isplata svih jednokratnih naknada očekuju se sredinom travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!