Marušić: Uvesti dugoročne uvjete za kupnju električnih vozila

07.06.2021.

15:06

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

Veći poticaji za električne automobile

Veći poticaji za električne automobile

Foto: Studio 4 / HRT

Bilo bi dobro da se napravi dugoročni plan, da nemamo sistem "najbrži prst" jedanput godišnje nego da se na uvjete koji vrijede za kupnju ekoloških vozila može računati dugoročno, rekao je prof. dr. sc. Željko Marušić s Fakulteta prometnih znanosti za HTV-ov "Studio 4" i govorio o poticajima za električne automobile i automobilima sa samoupravljanjem.

U Hrvatskoj se povećala subvencija za kupnju ekološki prihvatljivih automobila. S dosadašnjih 40-ak milijuna kuna, Fond za zaštitu okoliša izdvojio je 90 milijuna kuna, za pravne i fizičke osobe, zajedno. Unatoč povećanju,to je malo sredstava za sve one koje žele hibridne automobile ili vozila na čistu električnu energiju.

- Bilo bi dobro da se napravi dugoročni plan, da nemamo sistem "najbrži prst" jedanput godišnje nego da se na uvjete koji vrijede za kupnju ekoloških vozila može računati dugoročno. Apeliram da se to čim prije proširi na vozila koja koriste ukapljeni naftni plin. To je jedini naš energent kojeg možemo imati u dovoljnim količinama ako se dobro organiziramo, kaže prof. dr. sc. Željko Marušić.

- Za prvi korak barem da se ukine godišnja dodatna pristojba od 500-600 kuna kao poticaj tim vozilima, rekao je Marušić dodajući da treba poticati korištenje takvih vozila jer su znatno "čišća" nego električna.

Električni automobili u Hrvatskoj

Bez subvencija električni i hibridni automobili će biti nedostižni za Hrvate.

- Ako gledamo podatke o prodaji, električna vozila su imala udio 1,2 posto u ovom mjesecu. Nema šanse da će za pet godina električna vozila prijeći 5 ili 6 posto u Hrvatskoj, a do 2013. teško da će biti preko 10 posto jer treba imati infrastrukturu za punjenje. Ne možemo očekivati da će to nadomjestiti potrebu za sigurnim vozilima. Moramo poticati ono što je realno, a to su vozila na plin, hibrida ima oko 14 posto, kaže prof. dr. sc. Željko Marušić.

Moramo nova vozila učiniti dostupnija građanima, upozorio je prometni stručnjak.

- Ako želite kupiti siguran auto, plaćate pet razina poreza. Od marže, PDV-a, godišnjeg dodatnog poreza, tu je pola-pola. Jedan auto sebi, jedan državi. To je loše, kazao je.

Zeleno-lijeve koalicije u EU inzistiraju na zatvaranju središta grada za automobile koji zagađuju zrak. Marušić je rekao da je naš sustav daleko nepripremljen i da već desetljećima zastajemo po pitanju javnog prijevoza.

- Moramo sustavno poboljšavati situaciju. Ono što je šansa, smanjenje broja vozila u prometu izmještanjem poslova prema domovima tako da ljudi ne moraju odlaziti svaki dan na posao, da se koriste bicikli. To je problem Zagreba, Splita..., rekao je.

O Rimcu

Za Rimčevu Neveru je rekao da je riječ o pohvalnom imidž projektu, ali kako kaže, ne zna koliko je pametno to pustiti u većoj količini na tržište.

- Takvi projekti služe za poticanje drugih projekata i na njima se u pravilu gubi. Ne znam treba li Rimcu više imidž. Tako mala serija, troškovi postprodaje... Zamislite da se taj auto proda u Dubai i da se on pokvari, jedino se avionom može dovesti u Zagreb. Ja bih se na njegovom mjestu više fokusirao na druge tehnologije, ovo je dosta riskantan potez gdje može biti velikih financijskih gubitaka, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!