Međimurje dobilo prvu specijaliziranu hladnjaču za krumpir

10.10.2021.

19:51

Autor: Sara Badžek/Dnevnik/B.A./HRT

Hladnjača za krumpire

Hladnjača za krumpire

Foto: Dnevnik / HRT

Međimurje, poznato po uzgoju krumpira, dobilo je prvu specijaliziranu hladnjaču za krumpir u općini Belici. Jedna je to od njih desetak, a bit će spas za obitelji koje se bave njegovim uzgojem. U hladnjačama će krumpir moći skladištiti cijelu godinu. No ove neće imati mnogo posla jer je urod krumpira zbog suše itekako podbacio. 

Zabrana korištenja klorprofama prije dvije je godine i međimurske proizvođače dovela pred egzistencijalni problem - skladištenje tisuća tona krumpira dovedeno je u pitanje.  


- Sad je ovo skuplja tehnika, ali mislim da će i kvaliteta biti bolja, kaže proizvođač Matija Drk.


Prva je hladnjača u Belici gotova. Druga je pri samom završetku, a udružilo se sedam OPG-ova. Četiri su komore, u svaku stane oko 900 tona - kvalitetnog i zdravog krumpira. 


- Krumpir na toj zelenoj svjetlost miruje, on mora spavati. Na dnevnoj temperaturi on zeleni i onda se ispuštaju otrovne tvari, kaže suvlasnik hladnjače Kristijan Mihalic


11 na sjeveru, ukupno 33 skladišta u cijeloj Hrvatskoj. Nije to jeftino rješenje - pa je osim složnosti udruženih proizvođača itekako bila potrebna financijska injekcija - putem programa ruralnog razvoja ministarstvo im je na raspolaganje stavilo 115 milijuna kuna.   


- Ovo su tehnologije koje su najmodernije u Europi, najmodernije u svijetu, i one će osigurati upravo i konkurentnost i prisutnost na tržištu ovih poljoprivrednih proizvođača, a zajedništvo koje su proizvođači ovdje pokazali kroz osnivanje proizvođačkih organizacija njima jača poziciju na tržištu i osigurava stabilni dohodak, kaže Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede. 


800 međimurskih obitelji živi od krumpira. Ove ih je godine priroda dobro protresla - i prepolovila prinos. 


- Ali dobro, sad nas mazi malo cijena. Nije to nešto preveliko, cijena se kod proizvođača kreće od 2 do 2.20 kuna rinfuza, pa hajde, nekako ćemo se izvući, kaže Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira. 


60 posto hrvatskog krumpira dolazi iz Međimurja. Najviše s beličkih polja. Ovo ulaganje omogućava im opstanak na tržištu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!