Sunčane elektrane u Miholjcu - financijske i energetske uštede

31.03.2022.

07:00

Autor: Vesna Ljubo/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Sunčane elektrane

Sunčane elektrane

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Fotonaponski moduli su hrvatska proizvodnja, a sve su financirali vlastitim sredstvima. 30 posto energije potrebne za vodoopskrbu sada osigurava snaga Sunca. Kada imaju viškove, prodaju ih svom opskrbljivaču - HEP-u.

Miholjački vodovod može se pohvaliti s čak dvije sunčane elektrane na svojim objektima. Prva je, snage 100 kilovata, puštena u rad 2020., a druga, upola manja, u kolovozu prošle godine. Te dvije sunčane elektrane mogu godišnje proizvesti oko 230 megavatsati ekološki čiste električne energije.

- Proračun ušteda u trenutku puštanja naše prve elektrane pokazao je povrat investicije za 5-8 godina do kraja 2021. za godinu i 7 mjeseci vratili smo oko 33% vrijednosti kroz uštede naše sunčane elektrane, ali prema novoj cijeni električne energije koja kod nas važi od 1.2.2022., proračun ušteda pokazao je povrat investicije do kraja 2023. godine, rekla je Dragana Pnjak, direktorica Miholjačkog vodovoda.

Energetski učinkovitu priču ova je tvrtka počela s dobivanjem certifikata 50.001, zatim postavljanjem visoko učinkovite led rasvjete. Slijedile su sunčane elektrane i nabava dvaju električnih automobila. 

- Želimo svojim djelovanjem i primjerom pokazati i svojim korisnicima, zaposlenicima, građanima i drugim zainteresiranima stvarne mogućnosti energetskih i financijskih ušteda jer je racionalno gospodarenje energijom temelj održivog razvoja i najveći izazov 21. stoljeća, naglasila je Pnjak.

Taj izazov mogu prihvatiti i drugi. Naime, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 100 milijuna kuna za sustave iskorištavanja obnovljivih izvora energije, a natječaj je otvoren od kraja ožujka. Poziv je otvoren za sve pravne osobe, od kojih mnoge, zbog poskupljenja energenata, imaju povećane troškove poslovanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!