Život na sunčanoj strani pod solarnom pločom

05.07.2021.

17:11

Autor: Mladen Iličković/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Život na sunčanoj strani

Život na sunčanoj strani

Foto: Mladen Iličković/Regionalni dnevnik/IMS / HRT

Europska komisija želi Europu kao klimatski neutralan kontinent do 2050. Ostvarenje tog cilja zahtijeva uključivanje privatnih vlasnika kuća koji uz pomoć subvencija lokalne samouprave i države trebaju investirati i svoja sredstva u male solarne elektrane. Time će uz očuvanje okoliša za 80 posto smanjiti svoje račune za električnu energiju.

Život na sunčanoj strani

Život na sunčanoj strani

Foto: Mladen Iličković/Regionalni dnevnik / HRT

Srednjoškolski profesor Zoran Ćus instalirao je solarnu elektrane snage 4,34 kilovata na svojoj energetski obnovljenoj kući u varaždinskom naselju Gornji Kućan. 

 - Za solarnu elektranu odlučio sam se jer smo pokušali neki novi način života, zdraviji. S obzirom i na prirodu posla jer radim kao nastavnik strojarske grupe predmeta u Strojarskoj i prometnoj školi u Varaždinu gdje predajem zaštitu okoliša i energetski obnovljive izvore, govori Zoran Ćus, vlasnik sunčane elektrane u Varaždinu.

 Ćus je jedan od 200 korisnika subvencije Grada Varaždina za izradu projekta solarne elektrane u koju je uložio 45 tisuća kuna što će mu se vratiti za 6 godina. Za sličnu je subvenciju Ivanić-Grad raspisao javni natječaj kroz koji će građanima dati 1500 kuna za izradu glavnog projekta solarne elektrane. O tome ovih dana djelatnici Zelene energetske zadruge razgovaraju s građanima Ivanić-Grada u sunčanom dnevnom boravku pored tržnice.

 - Za jedno prosječno hrvatsko kućanstvo, za zadovoljiti potrebe za strujom dovoljna je elektrana od 5 kilovata i to predstavlja investiciju od 50 tisuća kuna. Subvencije koje su dostupne kroz natječaje Fonda za zaštitu okoliša iznose od 40 do 80 posto za realizaciju, naglasila je Melani Furlan, Zelena energetska zadruga.

Kako bi vjerodostojno ohrabrio svoje sugrađane i zamjenik gradonačelnika Ivanić-Grada ugradit će solarnu elektranu na svoj dom.

 - Mi smo krenuli i u smjeru geotermalnog grijanja, krenuli smo u smjeru solar cityja, gdje je projekt u tijeku. Na sve naše javne ustanove stavit ćemo solare, a ovo je isto nadogradnja za naše građane. Mislim da građane treba upoznati s obnovljivim izvorima energije, ističe Tomislav Cuvaj, zamjenik gradonačelnika Ivanić-Grada.

 - Prepreke su novci. Najprije trebam imati novaca do bih to mogao napraviti. Želim smanjiti trošak energije i da se po zimi mogu grijati na struju umjesto na drva, govori Zvonimir Jurković, stanovnik Ivanić-Grada.

 U Ivanić-Gradu će već sljedeće godine ponuditi građanima da ulože i u solarnu elektranu na krovu Pučkog otvorenog učilišta gdje će se novac vraćati uz kamate od 4,5 posto.

U Pučkom otvorenom učilištu će Zelena energetska zadruga održati tribinu o solarnoj energiji 13. srpnja u 18 sati. I to će biti mali korak ostvarenju njihove misije - 100 tisuća malih solarnih elektrana na hrvatskim kućanstvima do 2030. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!