13:55 / 14.04.2022.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Milanović: Hrvatska će biti jača kada bude više tvrtki poput CircuitMess-a

Predsjednik Milanović posjetio domaći start-up za STEM edukaciju "CircuitMess"

Predsjednik Milanović posjetio domaći start-up za STEM edukaciju "CircuitMess"

Foto: Robert Anic / Pixsell

Kada bude više tvrtki poput CircuitMessa, Hrvatska će biti jača, poručio je hrvatski predsjednik Zoran Milanović nakon posjeta toj rastućoj mladoj tvrtki koja se bavi proizvodnjom elektroničkih uređaja i igračaka te STEM edukacijskih paketa i koja je u 2021. udvostručila prihod.

- Kada u Hrvatskoj bude više takvih tvrtki, zemlja će biti jača, jer će biti manji broj ljudi koji će ovisiti o strankama za zapošljavanje, političkim vezama. Ali, za ovo je potrebno puno talenta i rada - naglasio je Milanović nakon što je i razgovarao s vodstvom te tvrtke koju je još kao srednjoškolac 2017. osnovao Albert Gajšak u Karlovcu.

Tvrtka trenutno radi u Lučkom, u zgradi koju dijeli s još nekoliko drugih, a njenih 23 zaposlenih prosječne su dobi oko 25 godina kao i osnivač tvrtke, koji je svoj interes prema STEM-u, robotici i inovacijama pretvorio iz startupa u posao, od kojeg ove godine očekuje daljnji veliki porast u odnosu na prošlu.

U 2021. CircuitMess je naime po Gajšakovim riječima ostvario prihod od 9,2 milijuna kuna ili sto posto više nego u godini prije, što će ove godine, kako očekuje, premašiti, s obzirom na narudžbe iz svijeta i procese pronalaženja novih većih investicija.

- U 4-5 godina stvorili smo tvrtku bez vanjskog kapitala snalazeći se na razne načine i na crowdfunding platformama, a sada kada imamo proizvode čije gotovo sve komponente sami proizvodimo u pogonu u Lučkom, vjerujemo da ćemo privući veće investicije koje nam trebaju za daljnji razvoj proizvoda, plasman na tržište i marketing. Zanimanja ima iz cijelog svijeta i vjerujemo da tehnologija i edukacija o STEM-u može iz Hrvatske postati brend - istaknuo je Gajšak.

Objasnio je da se bave proizvodnjom elektroničkih uređaja, poput raznih igračaka, (dječjih) mix pulteva, automobila, robota i drugih, koje iz dijelova u STEM paketima mogu uz priložene upute sastavljati sama djeca ili i odrasli, te se tako zabave, ali i nauče osnove programiranja i povezivanja tih uređaja na internet, mobilne aplikacije i drugo.

Do sada su isporučili oko 55 tisuća paketa u 70 zemalja, najviše u SAD, UK i Njemačku, zatim Australiju i Francusku, kao i u Hrvatskoj koju ipak vide kao manje tržište i žele se više pozicionirati globalno.

Najnoviji proizvod koji je još u razvoju je replika tj. njihova inačica popularnog Batmobila, za što su također skupili prvi novac na platformama, te će i prve te male automobile u dijelovima u paketu ići onima koji su u to uložili, a isporuke, po Gajšaku, kreću u srpnju i kolovozu ove godine.

Također za taj su automobil i jedini u regiji dobili dozvolu američke filmske kuće Warner Bross, te su u suradnji s njima dijelom i razvijali proizvod, a Gajšak očekuje da će se prodaja tog proizvoda povećavati.

Dosta rade i na suradnji sa školama u Hrvatskoj i šire, jer već imaju zainteresirane iz svijeta i to posebice u organizaciji STEM radionica na kojima bi se učilo i pomalo igralo s onim što sami učenici sastave.

Predsjedniku Milanoviću prilikom posjeta su, kako je odgovorio na pitanje novinara, poklonili paket s Batmobilom i jednim robotom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!