Milatić: Hrvatska ima rekordnu popunjenost robnih zaliha

27.09.2022.

20:04

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Ivo Milatić

Ivo Milatić

Foto: Dnevnik / HRT

Saborski odbor za gospodarstvo prihvatio je izvješće o stanju i upravljanju robnim zalihama za prošlu godinu. Na današnji dan popunjenost robnih zaliha iznosi 84 posto. Trenutačno je u Hrvatskoj 218 skladišta u kojima se drže robne zalihe, ukupne vrijednosti oko 636 milijuna kuna. Od toga, vrijednost prehrambenih proizvoda iznosi oko 345, a neprehrambenih oko 290 milijuna kuna. Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a kako su robne zalihe zadnjih godina rekordno popunjene, no, ide se prema sto posto popunjenosti. 

Rekordna popunjenost

Milatić je dodao kako Hrvatska prema izračunima ima za sto tisuća stanovnika prehrambenih proizvoda za stotinjak dana. To je ono što je uvijek bilo u robnim zalihama, pa je tako i danas. Robne zalihe popunjene su 84 posto.

- To je zadnjih godina rekordna popunjenost, jer smo 2020., 2021., posebno 2021., imali velike napore u smislu da se dosta kupovalo. Dosta se i trošilo, zbog potresa i COVID-a, i ostalih situacija, poručio je Milatić.

Dodao je kako Hrvatska trenutačno nabavlja nove robne zalihe te je jako bitno da ima takvu sigurnost. Radi se o prehrambenim proizvodima, primjerice kukuruz, pšenica, i ostale žitarice. Također se radi o mlijeku, mlijeku u prahu, svinjskom i junećem mesu, svih vrsta konzervi.

Neprehrambeni proizvodi su veliki dio autocisterni, agregata. Postoje obvezne i strateške robne zalihe. Obvezne zalihe su zalihe nafte i derivata, a one sada imaju tržišni karakter. 

Strateške zalihe su se smanjile

Strateške zalihe su se smanjile, jer se iz njih zadnjih nekoliko godina prodavao benzin i derivati. Kupovale su se višenamjenske cisterne, kojih danas Hrvatska ima više od stotinu.

Hrvatska ide prema punjenju sto posto robnih zaliha.

- Sada je u drugom čitanju Konačni prijedlog zakona, koji će proširiti bilancu robnih zaliha, idemo u pravcu da se i medicinski proizvodi nađu u većem dijelu u bilanci. Dopunjavat ćemo i prehrambene i neprehrambene proizvode. Jasno je da ćemo onda tražiti još dodatna sredstva, naglasio je državni tajnik.

Zalihe su rasprostranjene na 218 lokacija, a Milatić kaže da to nije operativno komplicirano. U posljednjih nekoliko godina, kada se dogodila bilo kakva situacija, robne zalihe reagirale su promptno.

- Da građani razumiju, robne zalihe reagiraju kada ih pokrenu organi koji su za to zaduženi. Znači, Civilna zaštita, vatrogasci, policija i vojska. Tako su na Banovinu robne zalihe došle, čim su pozvane, te su najduže ostale. Kada je cijeli volonterski dio otišao, robne zalihe su sve pokrivale, poručio je.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!