Primorac očekuje dobar interes za državne obveznice, evo kako ih upisati

22.02.2023.

08:30

Autor: P.F./HRT

Ministar financija Marko Primorac

Ministar financija Marko Primorac

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Gost emisije Hrvatskog radija A sada Vlada bio je ministar financija Marko Primorac.

Ministar financija Marko Primorac rekao je kako očekuje dosta dobar interes za kupnju državnih javnih obveznica (narodnih obveznica).

- Svi s nestrpljenjem iščekujemo prve rezultate. Ovo je prvi puta da se državna obveznica izdaje uz mogućnost sudjelovanja građana. Mislimo da je to dobro. Ciljana vrijednost izdanja je milijardu eura. Cilj je upogoniti štednju koju građani imaju u bankama po relativno niskim kamatnim stopama i omogućiti građanima da participiraju i na tržištu javnog duga. Međutim ciljevi su i šire prirode, aktivnom participacijom građana na primarnom tržištu, a onda pretpostavljamo i na sekundarnom dodatno razviti i tržište kapitala, potaknuti financijska pismenost, kao i drugi pozitivni učinci koje može imati jedno ovakvo izdanje, rekao je Primorac.

Naglasio je kako je minimalna kamatna stopa na izdanje obveznica 3,25%. Tržišna kamatna stopa utvrditi s obzirom na tržišne okolnosti, no 3,25% je kuponska kamata koju građani mogu očekivati minimalno, a može biti i nešto veća u skladu s tržišnim okolnostima.

- Ovo izdanje nije isključivo namijenjeno građanima, sudjelovat će i institucionalni investitori u nadamo se, jednom manjem dijelu. U ovom izdanju omogućujemo građanima da pod istim uvjetima pod kojim institucionalni investitori sudjeluju u izdanju državnih obveznica, dodao je.

Upis obveznica jednostavan


Troškovi upisa obveznica za građane su u potpunosti besplatni Što se tiče online upisa bila je intencija da sve bude online, rekao je kako je bilo prekratko vrijeme no da su dvije banke ipak to omogućile online upisa obveznica. U ostalima je otvoreno za upis oko 540 poslovnica.

- Upis obveznica je prilično jednostavan. Građanin koji je klijent banke dođe u poslovnicu s osobnom iskaznicom i kaže koliko želi upisati obveznica. Dobit će detalje o računu na koji je potrebno izvršiti uplatu i obveznice upiše. Za one koji nisu klijenti banke, taj proces je nešto kompliciraniji, ali ne toliko kompliciran da bi predstavljao neku administrativnu barijeru. Potrebno je dati osnovne informacije, ime, prezime i nekoliko osnovnih detalja. Koje informacije će službenici banke očekivati od građana koji budu upisivali obveznice građani mogu pogledati unaprijed. Na internetskim stranicama Ministarstva financija i na stranicama Zagrebačke burze pripremili smo informacijski paket gdje građani mogu vidjeti kako te upisnice odnosno formular izgleda te se unaprijed pripremiti. Ako je netko na putovanju i neće biti u mogućnosti sam upisati obveznice na stranicama postoji posebna punomoć na našoj web stranici koju građani mogu popuniti i opunomoćiti nekoga da obavi upis umjesto njih. Hrvatska gospodarska komora izdala je informativnu brošuru koja bi građanima koji nisu toliko upoznati s obveznicama kao financijskim instrumentom trebala dati jednu širu sliku i uvid u to što je u biti obveznica kao financijski instrument, pojasnio je Primorac.

Govoreći o štednji građana koju imaju na računima i iznosi 35 milijardi eura, a stoje u banci po niskim kamatama rekao je kako je ulaganje u državne obveznice po ovim uvjetima uz minimalnu kamatu od 3,25% puno bolje od onoga što građani imaju na štednji u bankama.

- Međutim ne treba se zavaravati. Ovo nije nekakva prilika za laku i veliku zaradu. ovo je prije svega mogućnost građanima da očuvaju vrijednost svog novca. Svi znamo da su inflatorni pritisci i dalje značajni,realna kupovna moć i realna vrijednost novca koji je na štednim računima ili koji će biti u ovim obveznicama postupno smanjuje. No ta realna vrijednost novca se puno više smanjuje na štednim računima s obzirom na to da je kamata gotovo nikakva nego što će se ona smanjiti ulaganjem u državne obveznice. još jednom želim naglasiti da je ovo ulaganje za građane koji planiraju obveznicu držati do isteka roka dospijeća. rok dospijeća je dvije godine, istaknuo je te dodao kako ne bi preporučio građanima koji nemaju osnovna znanja o ovom instrumentu da trguju obveznicama prije roka dospijeća.

- Građani koji planiraju obveznicu držati do isteka roka dospijeća oni ulaganje u obveznicu mogu poistovjetiti s oročenom štednjom na dvije godine. Mogu biti sigurni da će po isteku rok dospijeća dobiti nominalni iznos koji budu uložili te kuponsku kamatnu stopu,. dobit će dva kupona, jedna nakon godinu dana i drugi nakon isteka roka dospijeća, rekao je ministar Primorac.

Primorac: Država ne časti nego refinancira dug


O tvrdnjama da država časti uoči izborne godine Primorac je rekao da država ne časti nego da izdaje obveznicu jer mora refinancirati svoje dugove.

- U travnju nam dospijeva američka obveznica u iznosu od 1,5 milijarde dolara, u studenom preko 11 milijardi kuna domaće obveznice odnosno oko 1,5 milijardu eura u siječnju oko 1,75 milijardi dolara, imamo trezorske zapise koji nam dospijevaju . Dakle dost togs treba refinancirati, naglasio je.

- Obveznica se ne izdaje kako bi država ostvarila interese u smislu da bi odvlačila štednju iz banaka i akumulirala ih na državnim računima nego zbog toga što su nam ti novci potrebni za refinanciranje, dodao je.

- Da građani odluče u potpunosti ne sudjelovati, mi moramo ovo izdanje obveznica izdati i mi bi ga izdali samo s institucionalnim investitorima, naglasio je Primorac.

O inflaciji i najavama poskupljenja dobavljača


Govorio je i inflaciji te spomenuo kako bi se inflacija trebala smanjiti i kako su prognoze oko 6,5% za Hrvatsku u 2023, , dok za EU oko 5,6%, dakle inflacija bi u RH bila nešto malo viša nego na razini EU.

- Prema projekcijama Ministarstva financija inflacija bi trebala biti oko 5,7%, dodao je.

Komentirajući najave dobavljača o rastu cijena od 1- ožujka ,rekao je kako on ne vidi razlog za takvo nešto.

- U kontekstu pada cijena energenata, plina, struje i cijena sirovina ne znam na koji način mogao tumačiti ove najave za potrebama daljnjih poskupljenja, posebno onih razmjera koji su najavljeni, rekao je.

- U ovakve rasprave više bi trebalo uključivati one koji formiraju te cijene Često su kada dođe do nekakvih poremećaja oči uprte u Vladu, u državu. I to je jasno kada postoje problemi na tržištu, odnosno kada je tržište neučinkovito u alokaciji određenih resursa. dobro je da država intervenira. međutim čini mi se da smo se pomalo i zaigrali u ovih u nekoliko krugova intervencija i od COVID-a 19, potresa, energetske krize i inflatornih pritisaka. Što god se dogodi traži se od vlade da riješi sve probleme . Ono što mene osobno brine, kao osobu koja se prije svega bavi javnim financijama je to što se mi praktički iz jedne socijalne države, socijalno-tržišnog gospodarstva pretvaramo sve više u skrbničku državu. To je sada otprilike ako bilo kome što zasmeta odmah se pita Vladu kako će to Vlada riješiti. I Vlada počinje brinuti sad već je li svima toplo, ugodno, imaju li tri obroka dnevno. Mislim da bi trebalo i druge dionike uključiti u ovu raspravu i inzistirati da i oni kažu što su u mogućnosti učiniti kako bi se određena situacija razriješila, istaknuo je Primorac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!