Traje upis narodnih obveznica: nema gužvi, ali postoji zanimanje građana

22.02.2023.

Zadnja izmjena 12:11

Autor: P.F./Hina/HRT

Ulaganje u obveznice

Ulaganje u obveznice

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Prvi put od samostalnosti Hrvatske počeo je upis državnih obveznica namijenjenih građanima koji će trajati tjedan dana. Najmanji ulog je 500 eura, minimalna kamatna stopa 3,25% godišnje, a rok dospijeća dvije godine. Prvi dan upisa nema navala i gužvi.

Nema gužvi za upis, ali postoji zanimanje


- Što se tiče prvog dana upisa, nema redova u bankama, ali postoji zanimanje građana za upis državnih obveznica. Ne treba žuriti jer to građani mogu obaviti sve do iduće srijede, 1. ožujka. Potrebni su osobni dokumenti i cijela procedura je besplatna, rekla je u podnevnom Dnevniku HRT-a novinarka Zvjezdana Heina.

Ako, primjerice, kupite obveznice za 10.000 eura u dvije godine možete zaraditi minimalno 650 eura što je dobar iznos jer inflacija ionako obezvrjeđuje novac i štednju građana za koje se u bankama dobije minimalna kamata koja je otprilike 10 puta manje.

No valja biti oprezan i ne prodavati obveznice prije roka jer su tada mogući gubici i dodatni administrativni troškovi.

Osim u poslovnicama banaka, obveznice možete upisati i digitalno online bankarstvom, ali samo u dvjema bankama, Erste i Privrednoj banci.

Mirovinski fondovi, tvrtke i drugi institucionalni investitori obveznice mogu upisati samo 3. ožujka.

Ovo je izdanje od milijardu eura kojim država želi izbjeći zaduživanje u inozemstvu i potaknuti naše tržište kapitala. Iako imamo malo iskustva s obveznicama, stručnjaci kažu da je to niskorizičan vrijednosni papir.

Evo što kažu građani o ulaganju u državne obveznice:

Rokovi za upis


Upis državnih obveznica namijenjenih građanima, minimalne kamatne stope 3,25% godišnje počeo je jutros u 8 sati. Državne obveznice upisuju se u dva kruga, a prvi je otvoren za građane od jutros do 1. ožujka do 20 sati. Nakon toga će se upis za građane zatvoriti, a 3. ožujka otvoriti će se za institucionalne investitore i trajat će samo taj dan.

Ulagači u prvom krugu mogu biti punoljetne fizičke osobe koje su hrvatski državljani, kao i punoljetne osobe, strani državljani, koji su stanovnici RH.

Upis će se obavljati u poslovnicama banaka koje će biti vodeći agenti izdanja - Erste&Steiermärkische banke, OTP banke, Privredne banke Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Zagrebačke banke - i suaranžera izdanja, a to je Hrvatska poštanska banka, stoji u dokumentu ponude obveznica koji je prošli tjedan objavilo Ministarstvo financija.

Država izdanjem obveznice planira prikupiti milijardu eura, minimalni ulog bit će 500 eura, a dospijeće obveznice je 8. ožujka 2025. U javnom pozivu kao datum izdanja obveznice naveden je 8. ožujka, dok je očekivani datum uvrštenja obveznica na Službeno tržište Zagrebačke burze 9. ožujka 2023.

Nominalni iznos jedne obveznice, odnosno denominacija obveznice je jedan euro. Kamata će se isplaćivati jednom godišnje, a dospijeva na godišnjicu datuma izdanja, 8. ožujka 2024. te na datum dospijeća obveznice, 8. ožujka 2025.

Otplata glavnice obveznica je jednokratna, a predviđena je na dan dospijeća obveznice.

Primorac: Uložiti štednju koja vam neće biti potrebna dvije godine


Ministar financija Marko Primorac apelirao je na građane da u državne obveznice ulažu onu štednju koja im neće biti potrebna u iduće dvije godine, jer oni koji će obveznice držati do isteka roka dospijeća mogu biti, kako je rekao apsolutno mirni i sigurni da će dobiti nominalni iznos koji su uložili te kuponsku kamatnu stopu.

- Ovo je prije svega namijenjeno za građane koji obveznicu planiraju držati do dospijeća. Utoliko, mogu biti apsolutno mirni i sigurni da će dobiti svake godine kuponsku kamatnu stopu od minimalno 3,25 posto, kao i nominalni iznos koji su uložili, po isteku roka dospijeća, istaknuo je Primorac.

Ako građani kupe obveznice i kane ih prodavati na sekundarnom tržištu, postoji mogućnost da ne dobiju nominalni iznos koji su uložili te da taj iznos bude i manji.

- Ako će obveznicu prodavati ranije, postoji mogućnost, koja uopće nije neizvjesna, da će dobiti nešto manje novca", upozorio je Primorac.

Državne obveznice će se upisivati u dva kruga, a prvi će biti otvoren za građane od srijede, 22. veljače u osam sati do 1. ožujka do 20 sati. Nakon toga će se upis za građane zatvoriti, a 3. ožujka će se otvoriti za institucionalne investitore i trajat će samo taj dan.

Kamatna stopa može biti i veća


Prema objavljenom javnom pozivu, minimalna kamatna stopa koja će se obračunavati na obveznice iznosit će 3,25% godišnje. Primorac je izjavio da će se pri izdanju obveznice pratiti tržišni uvjeti, a stopa koja će biti završna može biti i veća od minimalne, ali ne i manja.

Benefit tog izdanja za građane, prema Primorčevim riječima, vrlo je jasan, s obzirom na to da su kamate na štednju u bankama, pa i onu oročenu, relativno niske u odnosu na kamatnu stopu koja će biti u izdanju državnih obveznica.

- Ona će biti otprilike deset puta veća u odnosu na ono što građani trenutno dobivaju u bankama, istaknuo je ministar financija.

Ciljani nominalni iznos izdanja je milijardu eura, minimalni ulog će biti 500 eura, kao datum izdanja obveznice predviđen je 8. ožujka, a njezino dospijeće dvije godine poslije, 8. ožujka 2025. 

Ministar je potvrdio da će i sam uložiti u obveznice.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković najavio je u da će uzeti državne obveznice, građane je pozvao da i oni učine isto i, kako je rekao, pokažu signal povjerenja u državu jer to ne bi ni bilo organizirano da se ne vjeruje u dobre mogućnosti s ulaganjem po dobroj kamati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!