Marić o inflaciji: Važno je osigurati normalno funkcioniranje gospodarstva

11:41 / 15.06.2022.

Autor: HRT/IMS

Ministar financija Zdravko Marić

Ministar financija Zdravko Marić

Foto: HTV / HRT

Cijene ne prestaju rasti. Inflacija je u Hrvatskoj u svibnju dosegnula 10,8%, objavio je Državni zavod za statistiku. Tako je nastavljen neslavni trend rasta cijena u ovoj godini. Ministar financija Zdravko Marić kazao je nakon sjednice Vlade da je situacija kompleksna te da je teško donositi jednoznačne zaključke.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da inflacija iznosi 10,8%.

- Od siječnja do svibnja vidimo trendove povećanja inflacije, za drugu polovinu godine nije lako predviđati. I Europska središnja banka najavila je povećanje referentnih kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova u srpnju te da će vjerojatno u rujnu ponovno ići s dizanjem kamatnih stopa, što ovisi o inflaciji, kazao je.

Na pitanje hoće li država donijeti novi paket mjera, rekao je da to ovisi o razvoju situacije i mogućnostima koje imamo.

- Postoji puno inicijativa, sve uzimamo u obzir, ali moramo gledati i širu sliku. Pratimo i što rade druge zemlje. Neki pozivaju na daljnje odgovore, a neki upućuju i na smirivanje takve vrste pritisaka, rekao je.

Marić će sudjelovati na sastanku Vijeća ministara u Luksemburgu, a najviše će se raspravljati upravo o inflaciji.

Vezano uz rast kredita, kazao je da međunarodna tržišta prolaze turbulentnu fazu.

- Prije dva mjeseca odabrali smo najbolji mogući trenutak za izdavanje međunarodne obveznice. Govorimo o razdoblju od dva mjeseca, danas je referentna kamatna stopa povećana za 1,1 postotni bod, što bi na godišnjoj razini bilo 12,5 milijuna eura ako je riječ o 1 postotnom bodu. Napravili smo dobar posao vezano uz fiksne kamate, za one pak oni koji imaju varijabilne kamate, bez obzira na ovakve trendove koji idu prema povećanju kamatnih stopa, ta dinamika nije toliko značajna, kazao je.

Ne želi povezivati ovu temu s problemom švicarskih franaka, "jer su učinjene neke dobre stvari u ljepšim vremenima, ali ne možemo reći da smo se u potpunosti zaštitili", rekao je.

- U ovakvim okolnostima treba biti odgovoran, ali hladne glave. Trebamo sagledati cjelokupnu situaciju, dodao je.

Govoreći o tome kada očekuje rezultat od povećanja referentne kamatne stope, naglasio je da je sigurno da su mjere monetarnih središnjih banaka u smislu povećavanja kamatnih stopa jedan od glavnih alata u borbi protiv efekata inflacije, ali da treba biti oprezan, jer je uz to jako važno osigurati i normalno funkcioniranje gospodarstva, uz opskrbne lance do razine zaposlenosti, razine BDP-a i gospodarske aktivnosti.

- Moramo biti spremni na sve. ECB i američke Federalne rezerve donijeli su odluku, ali i otvorili prostor za sljedeću odluku ovisno o kretanju cijena, poručio je.

Smatra da ovakva situacija, kao i razdoblje povijesno niskih referentnih kamatnih stopa, mora doći do svog kraja.

- Vidimo što se geopolitički i geostrateški događa u svijetu. Kako možemo bilo što prejudicirati. Hrvatskoj je jasno na što treba staviti naglasak - hrana, energetika, kvalitetan zdravstveni sustav, ono što vas čini otpornijima na bilo koju krizu, dodao je.

Naglasio je da je mjera snižavanja PDV-a na hranu bila mjera osmišljena i čuvana za proces uvođenja eura, no morala se aktivirati ranije jer su inflatorni pritisci neusporedivo veći od onoga što će euro donijeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!