Ministri financija G7 žele ograničiti cijene ruske nafte

02.09.2022.

16:18

Autor: Hina/HRT

Prijevoz ruske nafte

Prijevoz ruske nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ministri financija vodećih svjetskih gospodarstava (G7) žele ograničiti gornju granicu cijene ruske nafte kako bi spriječili Moskvu da izvlači profit iz učinaka rata u Ukrajini.

U zajedničkoj izjavi koju je primila njemačka agencija dpa, ministri su u petak pozvali sve zemlje koje uvoze rusku naftu da se pridruže toj mjeri.

"Želimo široku koaliciju kako bismo postigli najveći mogući učinak" te mjere, navode.

Srž ideje je primorati Rusiju da ubuduće naftu velikim kupcima poput Indije prodaje po mnogo nižoj cijeni. To bi smanjilo pritisak na svjetsko tržište nafte i ublažilo učinak ukrajinskog rata na cijenu energije, smatraju članice G7, a s druge strane Rusija ne bi više profitirala iz rasta cijene nafte kojom financira svoj ratni stroj.

Prijevoz morskim putem sirove nafte i naftnih proizvoda ruskog podrijetla bio bi moguć diljem svijeta samo ako bi se nafta kupovala ispod određene cijene, navodi se u izjavi.

Ograničenje cijene nafte bilo bi učinkovito jer su zapadne zemlje te koje u svojim rukama drže važne usluge kao što su osiguranje prijevoza nafte i druge usluge.

Prvotna ograničena cijena izračunala bi se na temelju nizu tehničkih inputa, a bude li potrebno ona bi se mijenjala, navode ministri.

"Cilj nam je rokove za primjenu tih mjera uskladiti tako da se poklopi sa šestim paketom sankcija Europske unije protiv Rusije", dodaju ministri G7.

Ministrica financija SAD-a Janet Yellen izjavila je da bi ograničenje cijene ruske nafte koje su dogovorili ministri financija G7 u petak pomoglo u borbi protiv inflacije, a istovremeno zadalo udarac sposobnosti Moskve da financira svoj rat u Ukrajini.

Ograničenje cijena pomaže u postizanju "naših dvostrukih ciljeva snižavanja globalnih cijena energije, dok Putinu uskraćujemo prihod za financiranje njegovog brutalnog rata u Ukrajini, rekla je Yellen u izjavi.

Europska unija je ranije ove godine uvela djelomičnu zabranu kupnje nafte iz Rusije koja bi, kada se potpuni provede, trebala smanjiti ruski izvoz za 90 posto.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u petak da je došlo vrijeme da EU razmotri slična ograničenja cijena na kupnju ruske nafte.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev poručio je da će Rusija obustaviti opskrbu plinom Europe ako Bruxelles ograniči cijene ruskog plina.

Odgovarajući na komentare čelnice Europske komisije Ursule von der Leyen o ograničavanju cijene koju Europa plaća za ruski plin, Medvedev je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram napisao: "Ruskog plina jednostavno neće biti u Europi".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!