08:16 / 09.12.2020.

Autor: T.D./A sada Vlada/HRT

Ministrica Brnjac: Turizam mora biti zamašnjak razvoja gospodarstva

-

-

Foto: - / -

Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta gostovala je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" te istaknula kako u ovo vrijeme treba najviše pomoći turizmu jer je najviše pogođen resor.
Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta gostovala je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" te istaknula kako u ovo vrijeme treba najviše pomoći turizmu jer je najviše pogođen resor.

➡️Ponovno dostupan COVID-19 zajam za obrtna sredstva ➡️Teška godina za turizam ➡️HTZ: U Hrvatskoj oko 10 tisuća turista, u prosincu se ne očekuje veći promet


Nikolina Brnjac je rekla kako se treba pomoći resoru turizma koji je danas najviše pogođen resor.

- Ono što nam je bitno za turizam, to su mobilnost i otvorene granice, a svi znamo što se događa s industrijom putovanja. Dolazimo u resor u kojem sada treba najviše treba raditi i omogućiti svima koji su samo vezani uz turistički sektor najviše im pomoći kako bi se omogućio oporavak turističke sezone i da se pripremimo što bolje za nadolazeću, rekla je.

Ministrica Brnjac je istaknula kako je Vlada do sad izdvojila 10 milijardi kuna za očuvanje radnih mjesta, što uključuje 630 tisuća radnika iz 107 tisuća tvrtki.

- Samim time Vlada je pokazala kako je najvažnije očuvanje radnih mjesta i likvidnost. Situacija nije laka i nikome nije bilo lako donijeti ove mjere. Uvijek se vodila ravnoteža zdravstvenog sustava, sačuvanja života i gospodarskog sustava. To se dosad dobro i kvalitetno radilo. Za popuštanje mjera ovisi kakva je epidemiološka situacija. Zasad nije dobra, ali treba pričekati, rekla je.

Naglasila je kako je Ministarstvo turizma imalo konstruktivne sastanke s ugostiteljima, te da su svi svjesni situacije.

- Uključili smo i druge djelatnosti u razgovore, ne samo ugostitelje, već i one koji su vezani na te djelatnosti. Teretane, sportske djelatnosti, priređivači igara na sreću, svi su oni bili uklopljeni u taj set mjera. Prijedlog ugostitelja je išao u dva smjera. Mi smo gledali da bude što pravednije za sve te djelatnosti i budu uključeni u postojeće mjere te je pokrivanje fiksnih troškova dobro izračunato, rekla je.

Istaknula je kako se putničke agencije nalaze u izrazito nezahvalnoj situaciji.

- Za njih je važno da su u programu očuvanja radnih mjesta, a ministarstvo turizma i sporta priprema državnu potporu od 1,5 milijardi kuna koje će se odnositi na navedene djelatnosti, dodala je.

Investicije u turističkom sektoru

-
Investicije su u smanjenom intenzitetu, nego što je inače bilo.Turističkom sektoru je kroz mjere omogućeno da se priprema za sezonu i pokazao se kao inovativan, fleksibilan. Pokazao se kao resor gdje su s e svi pridržavali epidemioloških mjera i bio je faktor kako omogućiti da Hrvatska bude sigurna destinacija, rekla je Brnjac. 

Ministrica Brnjac je rekla kako se tijekom ove sezone pokazala potreba za smještajnim kapacitetima visoke kvalitete te da u hotelima nije bilo niti jednog zaraženog, poštivale su se sve mjere i standardi.

- U tom smjeru ćemo i sada nastaviti, u pripremama i razradama nove turističke sezone. Osnovali smo jedan savjet koji će uključiti sve dionike u turističkom sektoru s ciljem oporavka turističkog sektora, realizacije turističke sezone 2021. te proširenja ponude.  

PDV i turizam

-
Na razgovorima s ugostiteljima jedan od zahtjeva je bio pokrivanje obeštećenja, fiksnih troškova, kredita, očuvanje radnih mjesta, a drugi dio razgovora bio je vezan za PDV, rekla je Brnjac te istaknula kako Vlada kontinuirano radi na smanjenju svih parafiskalnih nameta i drugih nameta i Ministarstvo turizma donijelo je izmjene o članarinama.

- Sada nam se pokazalo da je važan stabilan državni proračun jer bez njega ne bi mogli imati ovakve gospodarske mjere. Važno mi je da moj resor bude konkurentan i konkurentniji drugim mediteranskim destinacijama. Težit ćemo kroz nove projekte koji stvaraju dodanu vrijednost jer turizam mora biti zamašnjak razvoja gospodarstva. Kroz turizam moramo generirati i razvoj drugih industrija, naglasila je Nikolina Brnjac. 

Istaknula je kako su vrlo važni Covid-19 krediti od 1,3 milijarde i državne potpore koje pokreće Ministarstvo turizma i sporta u iznosu od 1,5 milijardi kuna upravo s razlogom da se turističkom sektoru i sektoru sporta omogući da preživi.

- Ova situacija je izuzetna prilika za turistički sektor da svi promijenimo način razmišljanja, dodala je.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!