10:04 / 28.01.2022.

Autor: HRT

Mjere koje će ublažiti poskupljenje struje i plina 1. travnja

ilustracija

ilustracija

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Vlada priprema paket mjera kojima će ublažiti poskupljenje struje i plina 1. travnja. Da se ne bi dogodio udar na standard građana, smanjit će se stope PDV-a na plin i struju, preispitati sve naknade koje ulaze u konačan izračun cijene plina i struje, a najugroženije obitelji mogu računati na izdašnije vaučere. Dosad su se takvim oblikom pomoći za struju koristile 64 tisuće najugroženijih kućanstava. Od 1. travnja vaučeri bi mogli biti i izdašniji, a isti bi se model primijenio i na račune za plin.

- Podići ćemo taj iznos koji je sada 200 kuna na viši iznos, a koliki će točno biti, odlučit ćemo kada procijenimo koliki će biti rast troškova struje i plina za kućanstva - komentirao je premijer Andrej Plenković na jučerašnjoj sjednici Vlade.

Ono što se događa proteklih tjedana, posebice u Gradu Zagrebu je nedopustivo - poručio je pak ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, dodavši:

- Naravno da smo im predočili kako i na koji način namjeravamo ići dalje. Naravno da ćemo u kontekstu mjera koje donosimo misliti i na poduzetništvo. 

Izjava ministra Ćorića odnosila se na stanje u Zagrebu - gdje su sve pravne osobe dobile višestruko veće račune za plin.

O tome se burno raspravljalo u zagrebačkoj Skupštini. Oporbeni zastupnici HDZ-a tražili su od gradonačelnika izvješće o stanju u Gradskoj plinari.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević za situaciju je optužio bivšu upravu na čijem su čelu, kaže, bili HDZ-ovi kadrovi.

Grad Zagreb podmirit će razliku u cijeni plina pučkoj kuhinji na zagrebačkom Svetom Duhu. Njima se račun povećao čak pet puta.

- Oni su napravili propust da još u proljeće, a posebice u 6. mjesecu - tih dana su dolazili štetni ugovori dok se dešavala primopredaja vlasti, ugovorili su štetne ugovore na način da su obećali cijenu plina isporučivati posebnim korisnicima u količinama u kojima nisu kupili po tada jeftinim cijenama - komentirao je Tomašević.

Mislav Herman, potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine (HDZ), odgovorio mu je da je "vrijeme da gospodin Tomašević postane gradonačelnik Grada Zagreba i da se ne vadi na nekoga tko je tu funkciju obavljao prije niti na kadrove od nekoga tko je tu funkciju obavljao prije".

- Tako da i spomenuti gospodin čije ime nije korektno javno spomenuti, pa ga ja neću spomenuti, osim jedne vrlo zanimljive crtice - da taj gospodin nije član HDZ-a, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!