19:23 / 18.02.2022.

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Vedriš: Vladine mjere dobar prvi korak, ali potrebno učiniti nešto dalje

Mladen Vedriš

Mladen Vedriš

Foto: Dnevnik / HRT

Dr. sc. Mladen Vedriš s Visokog učilišta Effectus rekao je večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku kako su Vladine mjere za ublažavanje rasta cijena, predstavljene ovaj tjedan, dobar prvi korak, ali da ne bi trebalo stati na tome.

- Dobar prvi korak. Međutim, kao u šahu, ne može se stati na otvorenju partije, morate učiniti nešto dalje, rekao je Vedriš na pitanje hoće li Vladine mjere biti dovoljne da se odupremo inflaciji.


Istaknuo je da u budžetu hrvatskih građana više od 50 posto čine hrana, režije i energenti.


- Ako želimo trajno zaštiti standard, moramo tu djelovati. Znači, domaća hrana, veća proizvodnja domaće hrane, veće prisustvo u trgovačkim lancima širi kupovnu moć. Trošarine na gorivo, ne zaboravimo, privremeno je taj rast cijena zaustavljen. Međutim, moraju postati plivajuće, mora biti jedna trajna sigurnost da će se to amortizirati, poručio je Vedriš.

Osvrćući se na najavu pojeftinjenja hrane u nekim trgovačkim lancima, Vedriš je rekao da ne bi bilo dobro da se cijene snižavaju na račun domaćih proizvođača.


- Ako se snižavaju, moraju biti prvenstveno na razini marži, na razini sniženoga poreza, jer neke domaće tvrtke došle su u poziciju da su u trgovačkim lancima prodavale preko 60 posto svojih proizvoda na akcije, koje su onda one financirale, rekao je Vedriš.


Umirovljenici će dobiti jednokratnu naknadu, a HSU zagovara stalan dodatak od 100 do 300 kuna na mirovine. Na pitanje je li to izvedivo, Vedriš je odgovorio:


- Je li izvedivo - moramo pitati one koji rade financijske bilance. Je li potrebno - potrebno je.


Dodao je da se radi o socijalnom paketu te da se Hrvatska mora vratiti na glavni kolosijek, a to je stvaranje - kako da više proizvodi, konkurentnije proizvodi, i da ima više za podijeliti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!