Solarna energija, temelj čiste energije i održivosti na otocima

20.06.2022.

07:00

Autor: Regina Zubanović/More/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Nakon što su nedavno izmijenjeni pola stoljeća stari podmorski 110 kilovoltni kabeli između kopna i otoka, otočani su dobili najsuvremeniju i ekološki učinkovitiju energetsku tehnologiju.

Promjenom 43 kilometra podmorskih kabela uspostavlja se dvostruka veza poput energetskog autoputa koja omogućava brzi protok energije i u suprotnom smjeru. Poticaj je to otočanima na proizvodnju energije koju bi onda mogli slati i na kopno. Dodatni poticaj okretanju ekologiji i samoodrživosti je i projekt pod nazivom "Otoci predvodnici čiste energije" kojeg provodi Pokret otoka.

- Financira ga ministarstvo. Radi se i o projektu savjetovanja i ono je važno -  edukacija srednjih škola i učitelja u srednjim školama, rekla je Maja Jurišić, Pokret otoka.

Namjera je poticanje uvrštavanja zelene tranzicije u školske kurikulume kako bi najmlađi što prije krenuli eko smjerom. Temelj čiste energije i održivosti na otocima solarna je energija.

- Tako osiguravamo smanjenje troškova, a skakat će još više troškovi. Tako možemo povećati konkurentnost turističke destinacije, naglasila je Jurišić.

Potpuna energetska neovisnost otoka, sasvim je sigurno još daleko, jer bi to značilo da su sva kućanstva, javni i poslovni objekti samoodrživi, te da i promet krene eko putem. No i male su promjene koraci na bolje.

- S obzirom da smo na samom početku, još uvijek možemo na prste nabrojati kuće, a potom održivost to je već daljnja budućnost, rekla je.

Kad već turistima tako umješno prodajemo sunce i more, mogli bismo to sunce početi i sami bolje koristiti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!