12:27 / 07.10.2019.

Autor: E.L.S./P.F./HRT

Može li državni proračun izdržati sve te zahtjeve?

-

-

Foto: - / -

Ako DZS, Eurostat i HNB kažu da Hrvatska 2 godine zaredom ima suficid proračuna, da 2 godine zaredom pada javni dug, onda se ne hvali ministar Marić, nego su to fakti - izjavio je Marić.
Ovih je dana posebno pod pritiskom ministar financija Zdravko Marić u čijim su rukama ključevi državne blagajne. Veće plaće, osim učitelja i profesora, traže i medicinske sestre, pravosudni policajci, socijalni radnici. Ovih dana počinju razgovori o proračunu za iduću godinu. Može li proračun izdržati sve te zahtjeve?

Teško je odgovoriti na to pitanje, ali realno ne može jer unatoč opravdanosti svih tih zahtjeva upitno je gdje namaknuti tolike iznose. Razgovara se i planira novi proračun koji bi, ako se prihvate svi zahtjevi svih sindikata, jednostavnio bio neodrživ.

Primjerice, u zdravstvu su potpisani dodaci na plaću u iznosu od 7% što je teret na proračun od oko 450 milijuna kuna. no pitanje je hoće li iznos tu stati je vidjeli smo da dio medicinskih sestara i tehničara s time nije zadovoljan pa su tako prošloga tjedna, doduše bez podrške sindikata, prosvjedovali na Trgu Svetog Marka u Zagrebu. No time je očito otvorena pandorina kutija jer se bolji uvjeti i plaće traže, gotovo pa u svim resorima, a ministri zahtjeve sindikata podupiru. Traže ih policajci koji žele 15% veće plaće, 12% žele pravosudni policajci i to do kraja godine, a ako to ne dobiju prije štrajkom u zatvorima.

Štrajkom prijete i sindikati obrazovanja, odnosno oni su ga i najavili. Ako proces mirenja koji je u tijeku ne urodi plodom u četvrtak kreće veliki štrajk učitelja u srednjim i osnovnim školama. Oni, podsjetimo, traže 6%, što je godišnje oko 400 milijuna kuna i ako zbrojimo samo s onim iznosom od zdravstva, ispunjenje zahtjeva u ta dva sektora bilo bio oko 850 milijuna kuna više godišnje. Stoga je teško očekivati da će apsolutni svi sindikati dobiti ono što žele. Ministar financija na najvećem je udaru sindikata i poručuje da je uvijek za razgovor i da ima razumijevanja jer bez odgovornih javnih financija neće se moći dati ništa. Aali isto tako i od sindikata traži razumijevanje, poziva na razgovor i poručuje da nema mjesta panici. 


Marić: Ova Vlada diže plaće

Ova Vlada diže plaće, dizali smo osnovicu za preko 11 posto, počeli smo razgovore i za iduću godinu s državnim službenicima, u petak i s javnim službenicima, paralelno s tim razgovaramo s pojedinim segmentima - izjavio je ministar financija Zdravko Marić.

- Od prvog dana smo se uhvatili u koštac s problematikom plaće, neki dan sam vidio pojedine oporbene saborske zastupnike koji primaju predstavnike pojedinih resora javnih službi, daju im podršku, oni kad su bili na vlasti, jednostranim odlukama su smanjivali tim istim službenicima plaće. Ova Vlada radi suprotno, mi dižemo te plaće, dizali smo osnovicu za preko 11 posto, počeli smo razgovore i za iduću godinu s državnim službenicima, u petak i s javnim službenicima, paralelno s tim razgovaramo s pojedinim segmentima - kao što je bilo zdravstvo, danas obrazovanje vodimo brigu o svemu ali moramo biti odgovorni ne samo iz perspektive javnih financija, nego i prema poreznim obveznicima - izjavio je ministar novinarima ispred Banskih dvora te poručio kako smo pokazali "sebi i međunarodnoj zajednici da Hrvatska zna i može upravljati na odgovoran način svojim javnim financijama".

- Ako DZS, Eurostat i HNB kažu da Hrvatska 2 godine zaredom ima suficid proračuna, da 2 godine zaredom pada javni dug, onda se ne hvali ministar Marić, nego su to fakti. Ako netko iz toga izvlači samo isključivi zaključak - eto sada novca ima i trebamo ih na neki način raspodjeljiti i o tome možemo razgovarati - rekao je, ali napomenuo kako nije bilo tako davno kada smo se suočili s velikom gospodarskom i financijskom krizom i kada su javne finncije bilie jako upitne.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!