Mraz i hladnoća uzrokovali golemu štetu

10.04.2021.

19:41

Autor: Edi Škovrlj/M.M/Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Mraz i hladnoća uništili smokve, bademe i trešnje

Mraz i hladnoća uništili smokve, bademe i trešnje

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Mraz i hladnoća proteklih su dana u Ravnim kotarima uzrokovali golemu štetu. Najviše su stradale smokve, bademi i trešnje.

- U mojih 70 godina led nikad nije ovdje odnio vinograde, voćke, ama baš nikad, kaže Zvonimir Žilić, Tinj.

Umjesto zelenih, crna stabla smokve. Led je uništio mladi list, smežurao se i osušio tek formirani plod.

Na 600 stabala prošle je godine ubran vagon smokava. Teško da će ove godine biti i pola od toga.

- Ako izračunamo da svako stablo daje 40 kilograma smokava koje ne prodajemo isključivo svježe, svježe su po 15, a suhe od 80-100 kuna, znači mi smo ovdje izgubili 50 tisuća eura, rekao je Radoslav Bobanović, Polača.

Tonu i pol badema trebao je ubrati i Zvonimir sa svojih 150 stabala. Berače, na žalost, ne treba tražiti, bar za ovu godinu.

- Stradali su 100 posto. Kad se gleda reklo bi se da je zdrav, ali kad se otvori potpuno je crn, kaže Žilić.

Dva dalmatinska prehrambena simbola smokva i bajam tražit će se ovu godinu poput zlata. Inače visoka cijena obzirom na ponudu i potražnju mogla bi skočiti do neba. Trešnjama, sigurno i više, ako ih uopće i bude, stradale su gotovo 100 posto.

Ni jedan od ovih nasada nije osiguran pa su poljoprivrednici iz Ravnih, ovih dana "crnih" Kotara, prepušteni sami sebi. Temperature i do -7 stupnjeva uništile su sav ovogodišnji trud. Bez zaštite i osiguranja te najvažnije planirane zarade mnogima će biti teško pokrenuti novi proizvodni ciklus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!