Mraz, suša i tuča - velike nevolje za povrtlare

07:00 / 21.08.2021.

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

Mraz, suša i tuča - velike nevolje za povrtlare

Mraz, suša i tuča - velike nevolje za povrtlare

Foto: Dnevnik / HRT

Ova je proizvodna godina domaćim povrtlarima jedna od težih. U proljeće mraz, potom dugotrajna suša, a onda olujno nevrijeme dodatno su otežali proizvodnju povrća, čak i u plastenicima. Početkom mjeseca oluja je u Punitovcima, nedaleko Đakova, nanijela veliku štetu na plastenicima, od koje će se teško oporaviti.

Visoke ljetne temperature, dugotrajna suša, a zatim olujni vjetar koji im je uništio dio plastenika bio je dodatni udarac proizvodnji na ovom OPG-u u Punitovcima, nedaleko od Đakova. Vjetar nije samo skinuo foliju nego je i pomaknuo konstrukcije plastenika. 

  

- Dogodilo se prije nekih 15 dana, 10 minuta je trajalo, šteta je ogromna. Ovo se sad trenutno još ne vidi šteta jer smo mi najlon vratili, al taj najlon treba trajati 10 godina, a on je drugu godinu. Sama vrijednost tog plastenika je nekih 30 tisuća kuna, otišlo, propalo, a onaj prethodni isto 15 tisuća kuna propalo, tak da ne znam kako ćemo to sanirati, objašnjava Blaženka Škorvaga, OPG Škorvaga, Punitovci.

 

Vjetar se dignuo, nebo zacrnjelo i štetu sad utvrđuju. Pao je i dalekovod na njihovoj njivi, nedaleko od plastenika. 


- Tamo imamo začinsku papriku oko 5 hektara i sad još uvijek ne možemo na njivu jer podižu te dalekovode ogromne koji idu iz Ernestinova prema Zagrebu. Još smo uvijek u neizvjesnosti, rekli su da će se potruditi da do prve berbe to bude gotovo, kaže Denis Škorvaga, OPG Škorvaga, Punitovci.


Iako im suša nije velik problem, jer natapaju svoje povrtlarske površine, problem su im nametnici protiv kojih se nemaju više čime boriti.


- Štetnika ima jako puno, znači smrdljivi martini i trips, nema sredstava, sva su nam sredstva zabranili u plastenicima, ništa nije dozvoljeno i to je sad veliki problem, nemamo ih s čim tretirati, priča Blaženka.


Posao u "tvornici pod vedrim nebom" nije nimalo lagan i kad se dogodi ovako teška godina, proizvođači se pokolebaju, trebaju li nastaviti s radom.


- Pokušavamo svake godine nešto novo uvesti, evo ove godine još uvijek radimo na dostavama, kao i prošle godine kad je korona zahvatila. Znači još uvijek vršimo dostave, a što se tiče klimatskih uvjeta, ne možemo utjecati na njih tako da se borimo na sve moguće načine da nekako to drukčije riješimo, zaključio je Denis.


Proizvođačima je ovo očito složenija i specifičnija proizvodna godina no inače. A smanjen urod i rast cijena očito će se negativno odraziti i na pripremu zimnice, koju su, kažu nam povrtlari, kupci smanjili za čak 70 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!