15:01 / 26.09.2019.

Autor: M.Š./Hina

Na ljestvici digitalne konkurentnosti Hrvatska pala za 7 mjesta

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Hrvatska je u tom izvješću zauzela 51. mjesto od ukupno 63 vodeće svjetske ekonomije.
Hrvatska je na svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti 2019. zauzela 51. mjesto što je pad za sedam mjesta u odnosu na prošlu godinu, objavilo je u četvrtak Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK).

Rezultate izvješća IMD - Svjetska ljestvica digitalne konkurentnosti 2019. objavio je Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, čiji je partner-institut NVK.

Hrvatska je u tom izvješću zauzela 51. mjesto od ukupno 63 vodeće svjetske ekonomije, što je pad za sedam mjesta u odnosu na prošlu godinu.

Na vrhu ljestvice digitalne konkurentnosti je SAD, a slijede Singapur, Švedska, Danska, Švicarska, Finska, Hong Kong, Norveška i Republika Koreja.

IMD - Svjetska ljestvica digitalne konkurentnosti mjeri sposobnost i spremnost zemalja da usvoje i istraže digitalne tehnologije kao ključnog pokretača ekonomske transformacije u poslovanju, upravljanju i širem društvu.

Istraživanje je pokazalo da su indikatori koji pozitivno utječu na poziciju Hrvatske u okviru osnovnih stupova digitalne konkurentnosti znanje (odnos učenik/profesor u tercijalnom obrazovanju, broj žena s diplomama, veliki broj ženskih istraživača i grantovi za patente visoke tehnologije) i tehnologija (investicije u telekomunikacije).

Kao slabosti izdvojeni su indikatori međunarodno iskustvo, strana visokokvalificirana radna snaga, obuka zaposlenika, imigracijski zakoni, tehnološki razvoj i aplikacije, agilnost kompanija, korištenje velikih podataka i analitike, transfer znanja i javno privatno partnerstvo.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!