21:25 / 17.03.2022.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/HRT

Na udaru imovina najmoćnijih Rusa u Hrvatskoj

Jahtama povezanima s ruskim oligarsima zabranjeno isplovljavanje

Jahtama povezanima s ruskim oligarsima zabranjeno isplovljavanje

Foto: Dnevnik / HRT

Ovih dana diljem svijeta plijenile su se jahte ruskih bogataša. U Hrvatskoj su do sada zaplijenjene tri, još se ne zna koliko će i domaćih tvrtki u ruskom vlasništvu dohvatiti sankcije. Na meti će se naći i nekretnine, kojima se neće moći raspolagati niti će ih se moći prodavati.

Velika jahta do daljnjeg ostaje u riječkoj luci. Zabranjeno joj je isplovljavanje jer je njezin vlasnik Rus, oligarh blizak Vladimiru Putinu. Zabrana se odnosi i na jednu jahtu u Betini na Murteru te još jednu u Skradinu.

"I treba da je zaplijene, jer su agresori Rusi", "Uzrok ove priče je u ratu", "Čak su govorili da ima nešto u našoj marini, ja ne znam nisam bio tamo", "Apsolutno se slažem zato što na taj način ćemo doprinijeti da se situacija smiri barem koliko toliko", samo su neki od komentara građana.

Češlja se i registar stvarnih vlasnika u potrazi za tvrtkama u ruskom vlasništvu.

- Republika Hrvatska provodi sankcije, ali istovremeno štiti svoje interese, nacionalne i gospdoarske - ako govorimo o hrvatskoj banci, o hrvatskoj kompaniji, koja posluje na području Hrvatske, zapošljava ljude, poručio je ministar financija Zdravko Marić.

Rješenja - postoje. A to su, prema mišljenju predsjednike Hrvatskog društva ekonomista Ljube Jurčića da se ne može izvlačiti dobit - "da ne bi ta dobit otišla kao potpora Rusiji, tako da bi te kompanije trebale nastaviti raditi bez suradnje s Rusijom". To je, smatra Jurčić - u interesu nacionalnog gospodarstva.

Na udaru sankcija bit će i nekretnine, povezane s najmoćnijim Rusima. Oni su, kaže direktor agencije za nekretnine Branko Papeš - kupili neke od najljepših vila na području Opatije, Crikvenice, otoka Krka...

Kupovali su i hotele. Koncesionar Kupara donedavno je bila tvrtka povezana s ruskim kapitalom. Načelnik općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli kaže kako je u vlasničku strukturu 'Avenue ulaganja' ušla tvrtka iz Singapura 'HPL'.

Banke pak neće smjeti primati depozite ruskih državljana veće od 100.000 eura. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!