Najranija berba grožđa u povijesti vinogradarstva na Plešivici

02.09.2024.

11:36

Autor: Željko Kadrum/V.G./Studio 4/HRT

Najranija berba grožđa na Plešivici
Najranija berba grožđa na Plešivici
Foto: Robert Anic / Pixsell

Proizvodnja hrane, posebice u doba klimatskih promjena, strateško je pitanje za društvo budućnosti. Analitičari tvrde da je od svih gospodarskih sektora, poljoprivreda jedan od najugroženijih, jer u potpunosti ovisi o klimi, promjenama u temperaturi i oborinama te ekstremnim vremenskim i klimatskim uvjetima.

Međutim, veza poljoprivrede i klimatskih promjena nije tako jednostavna. Neki put se zvijezde poklope pa ispadne dobro. Ove godine, već prije blagdana Velike gospe počela je najranija berba grožđa u povijesti vinogradarstva na Plešivici.

Zbog rane berbe nisu se morali boriti sa bolestima vinove loze, manje su tretirali, dobro je rodilo, kvaliteta je dobra, optimalna razina kiselina u grožđu i pjenušci će teći u potocima.

Drago Kurtalj i Franjo Kolarić, dva iskusna vinara Udruge Bregovita Hrvatska ove godine zadovoljno trljaju ruke. 


Jedni će vas uvjeravati da su klimatske promjene izmišljene, a drugi da su najveća prijetnja za ljude, poljoprivredu i gospodarstvo. CO2 utječe na rast temperature, ali zapamtite… CO2 je i „plin života“ bez kojeg ne bi bilo biljaka na zemlji.

Ove godine vinogradari su dobro prošli. No, ne donosite odmah i olako zaključke na temelju ove jedne godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!