Najuspješnijim obrtnicima dodijeljene nagrade Zlatne ruke

01.07.2021.

11:27

Autor: Dnevnik/IMS/Zvjezdana Heina/B.A./HRT

Dan HOK-a

Dan HOK-a

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatska obrtnička komora obilježila je svoj dan svečanom akademijom i dodjelom priznanja "Zlatne ruke" najuspješnijim obrtnicima koji su opstali u izazovnom vremenu. Oko 15 tisuća članova komore zatvorilo je obrt, no zahvaljujući potporama Vlade registrirano je i mnogo novih obrtnika pa ih je ove godine čak nekoliko tisuća više nego lani.

Najuspješnijim obrtnicima dodijeljene su nagrade Zlatne ruke, a na svečanosti su bili predsjednik Zoran Milanović i predstavnici Vlade. 

- Znam koliko je to ustvari danas težak posao. Koliko je teško bilo izdržati ovu krizu i koliko je važno da se država tu umetnula, da ne kažem isprsila, i pomogla, kratkoročno, jer dugoročno ne može, a na kraju je svatko svoj gazda, svatko svoj poslovni menadžer, rekao je Milanović.

Majstori "Zlatnih ruku" dobili su nagrade. Njihovi obrti, radionice, lokali i frizerski saloni opstali su u zahtjevnom vremenu pandemije i hrabro guraju naprijed.

- Izvukla nas je suradnja sa slovenskim i mađarskim tvrtkama i pratnja hrvatskim izvoznicima iz metalske branše. Mi smo zabilježili čak rast, a bilo je i novih zapošljavanja, kaže Antun Kovačić, vlasnik obrta ZGR Kovačić, Križevci.

- Nisam primijetio veliki manjak posla, moji kolege izvoze pa i ja za njih radim. Ostali smo ali uz pomoć Vlade, dodaje Zlatko Radilović, vlasnik Graforada iz Rugvice.

Tijekom pandemije pokleknulo je oko 15 tisuća obrtnika, no uz vladine poticaje registrirane su ipak 22 tisuće novih obrta pa poslovni optimizam jača.

- Kada gledamo godinu dana unatrag imamo 7 tisuća obrtnika više. Samo ove godine je otvoreno 3 tisuće obrta. To nam budi optimizam i nadu. Vjerujemo da će biti dobra sezona, jer će biti još više otvaranja sezonskih obrta posebice s eno i gastro ponudom, jer to nas izdvaja od konkurenata, smatra predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

U kriznoj godini majstorski ispit položilo je više od tisuću mladih kojima su Vladine potpore itekako dobrodošle. Gospodarska škola Čakovec proglašena je našom najboljom strukovnom školom, a dualno obrazovanje ostaje prioritet u jačanju domaćeg obrtništva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!