Najveće svjetsko ocjenjivanje vina u Poreču

12.04.2023.

13:42

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Prestižni vinski događaj

Prestižni vinski događaj

Foto: HTV / HRT

U Zagrebu je predstavljen program najvećeg svjetskog ocjenjivanja koje će se u svibnju održati u Poreču. Domaćinstvo tog prestižnog vinskog događaja veliko je priznanje istarskim vinarima, Vinistri i Istri kao vinskoj regiji. 

Concours Mondial de Bruxelles, jedno od najprestižnijih svjetskih ocjenjivanja vina, održat će se u Poreču, od 11. do 15. svibnja, najavljeno je u srijedu u Zagrebu.

Concours je globalno mjerilo za ocjenjivanje vina, na toj će manifestaciji više od 10 tisuća uzoraka vina iz 55 zemalja ocjenjivati 350 ocjenjivača, vrhunskih vinskih znalaca i stručnjaka, istaknuto je na predstavljanju.

Prvi je put Concours Mondial de Bruxelles organizirano 1994. godine, a od 2006. godine natjecanje se održava na različitim lokacijama. Dosada je manifestacija posjetila 15 različitih lokacija svijeta, a i za ovogodišnje domaćinstvo su se "borile" mnoge vinske regije, ali je ono pripalo Poreču.

- Dovođenjem concours de mondiala iz Bruxsellesa u Poreč, Istra se dodatno pozicionirala na svjetskoj vinskoj karti te dodatno je osnažila svoj položaj kao priznata vinska regija. Prema dosadašnjim iskustvima, ovo važno svjetsko ocjenjivanje direktno utječe na turistički, gospodarski i vinski sektor zbog svog globalnog značaja, a regija u kojoj se organizira dobiva iznimnu marketinšku vidljivost, naglasio je Luka Rossi, predsjednik Vinistre.

I istarski župan Boris Miletić je istaknuo kako je regiji poput Istre velika čast ugostiti takvo veliko natjecanje.

Naglasio je kako je Istra u nekoliko proteklih desetljeća napravila veliki iskorak u kvaliteti vina, tako da sada po kvaliteti istarska vina mogu biti uz bok najvećim svjetskim vinskim regijama.

- Volim kazati da smo naprosto premali da bi bili prosječni, a to se odnosi na cijelu Hrvatsku. Pa ako želimo uspjeti moramo težiti izvrsnosti i što god da radili probajmo u tome biti najbolji, rekao je Miletić, zahvalivši i Vladi i Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ) na podršci pri organizaciji te manifestacije.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić smatra da je Istra danas naša najznačajnija turistička regija te vodeća hrvatska destinacija u smislu izvrsnosti.

To mora vrijediti i za Hrvatsku. Hrvatska turistička orijentacija usmjerena je i na ovakva međunarodna događanja s ciljem da se od Hrvatske napravi cjelogodišnja održiva destinacija, istakno je.

- Očekuje nas jedna odlična turistička godina s obzirom na brojke koje smo do sada ostvarili, i to ne samo za Uskrs, nego pozitivan trend imamo cijeli prvi kvartal, rekao je Staničić, koji vjeruje da će ovogodišnja turistička sezona biti jedna od najboljih u povijesti.

Po podatcima koje je iznio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, u Hrvatskoj se uzgaja 350 vinskih sorti, od kojih je 150 autohtonih.

- Hrvatska ima mnogo kvalitetnih i vrhunskih vina te na EU razini postoji 18 oznaka izvornosti hrvatskih vina, rekao je.

Vinska karta je trenutno na razini 20 tisuća hektara, no kroz značajna EU i nacionalna sredstva izgradit će se novi vinogradi, istaknuo je Majdak.

Predsjednik Concours Mondial de Bruxelles Baudouin Havaux rekao je da će i porečko natjecanje, 30. po redu tog organizatora, biti pokazatelj globalnih vinskih trendova.

- Hrvatska je vinska regija, s mnogim autohtonim vrstama. Hrvatska vina zaslužuju punu pozornost vinskih eksperata, a ovogodišnje će natjecanje potražiti odnosno ocijeniti najbolja svjetska vina, istaknuo je Havaux.

Naveo je i kako im nije cilj biti najveće natjecanje na svijetu, već žele biti najtočniji odnosno najprecizniji pri ocjenjivanju te žele da svaka njihova medalja ima veliku težinu i značaj kod vinskih eksperata, ali i kupaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!