AmCham: Nedostatak odgovarajuće radne snage razlog je za zabrinutost

07.03.2023.

Zadnja izmjena 14:13

Autor: Hina/HRT/A.S.

Briga nedostatak odgovarajuće radne snage

Briga nedostatak odgovarajuće radne snage

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Za šest od deset kompanija iskustvo poslovanja u Hrvatskoj dobro je ili vrlo dobro, pokazuje istraživanja poslovnog okruženja u Hrvatskoj koje je predstavila Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham), a sudionici ankete glavnim razlogom za zabrinutost smatraju nedostatak radnika.


AmChamova anketa provedena u prosincu i siječnju na 162 člana uprave domaćih i stranih poduzeća u Hrvatskoj pokazala je da se u prošloj godini poslovanje poboljšalo za dvije trećine (67 posto) ispitanika.

Usporedba nekoliko prethodnih godina, bez 2020. koju je obilježila pandemija, pokazuje da u 2022. raste broj poduzeća kojima je poslovanje pogoršano.

Kod više od pola ispitanika, njih 51 posto, rastao je broj zaposlenih, što je rast od tri postotna boda prema 48 posto u 2021. 


Iako 53 posto ispitanika primjećuje poboljšanje uvjeta poslovanja u zadnjih pet godina, inflacija, rastući troškovi energenata i spora administracija su glavni problemi kompanijama.

Izvršna direktorica AmChama Andrea Doko Jelušić rekla je da je uz te probleme nedostatak odgovarajuće radne snage na prvom mjestu razloga za zabrinutost.

Uspoređujući Hrvatsku s drugim zemljama regije, 20 posto ispitanika uvjete poslovanja u Hrvatskoj ocjenjuje boljima, 28 posto smatra da su uvjeti poslovanja lošiji nego u drugim državama, a 52 posto ih smatra usporedivima.

Kao najveće nedostatke poslovanja u Hrvatskoj u usporedbi sa zemljama regije, navode se malo tržište, sporost administracije te dostupnost i kvaliteta radne snage.

U sljedeće tri godine 74 posto poduzeća planira širenje poslovanja u Hrvatskoj, a pet posto smanjenje. 

- Rezultati za 2022. slični su pandemijskoj 2020. godini što upućuje na povećani oprez poduzeća i očekivanje mogućih negativnih utjecaja za poslovanje, rekla je Doko Jelušić.

Ulazak Hrvatske u schengenski prostor za 67 posto ispitanika ima pozitivan učinak na njihovo poslovanje, a ni jedan ispitanik nije naveo negativan učinak na poslovanje.

Da će uvođenje eura povoljno utjecati na poslovanje, smatra 73 posto ispitanika, dok ga 4 posto smatra negativnim.

S dostupnošću i tempom korištenja europskih fondova za poduzeća zadovoljno je ili vrlo zadovoljno 23,5 posto ispitanika, 35 posto prosječno je zadovoljno, a 26 posto nezadovoljno ili vrlo nezadovoljno.

- Ono što vidimo kao glavne ograničavajuće faktore poslovanja u Hrvatskoj u prethodnoj godini su inflacija, rast cijena energenata i nedostatak odgovarajuće radne snage. Zasigurno u tim elementima, ali isto tako i u brojnim drugim neizvjesnostima koje su slijedile nakon pandemije - rata u Ukrajini, od poremećaja lanaca opskrbe, velikih oscilacija energenata - treba tražiti razloge lošijeg poslovanja za dio kompanija, rekla je Doko Jelušić.  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!