Ekonomski analitičar: Ako ne bude stranaca, pojedine gospodarske aktivnosti će stati

04.03.2023.

20:07

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/HRT/R.S.

Predrag Bejaković, ekonomski analitičar

Predrag Bejaković, ekonomski analitičar

Foto: HTV / HRT

Hoće li broj stranih radnika u Hrvatskoj i dalje rasti i što se događa s domaćim tržištem radne snage, za Dnevnik HTV-a komentirao je Predrag Bejaković, ekonomski analitičar.

Broj stranih radnika kontinuirano raste. U turističkom sektoru najavljuju da im za sljedeću turističku sezonu nedostaje 35 tisuća ljudi.

- Ne možemo očekivati da će se ti problemi brzo riješiti. Tko prati tržište rada zna da su to dugoročni problemi hrvatskog gospodarstva, rekao je Predrag Bejaković, ekonomski analitičar.

Bejaković je objasnio da su zanimanja kao što su konobar, kuhar, u graditeljstvu zidar, krovopokrivač već godinama deficitarna u Hrvatskoj.

- Ako nema stranaca onda će te gospodarske aktivnosti stati, dodao je.

Bejaković je rekao da smo prije radnu snagu za ta zanimanja pokrivali radnicima iz bivše države.

- Ti su rezervoari u bivšim državama potrošeni, njih više danas nema i slijedom navedenog moramo uvoziti radnike, kazao je Bejaković.

Otvoreno i kulturno društvo 


Ekonomski analitičar rekao je da je dobro što smo otvoreni kao društvo te da je rat u Ukrajini pokazao da su strane osobe dobrodošle osobito ako žele raditi u Hrvatskoj. 


- Mislim da smo mi jedno otvoreno i kulturno društvo, dodao je. 

Bejaković je kazao da je u Hrvatskoj veliki problem pitanje isplati li se rad s obzirom na primanje socijalne naknade i da se taj problem polako rješava.

Istaknuo je da su nekada poslodavci određivali pravila igre, ali da danas radnici mogu tražiti određene zahtjeve.

- Danas su radnici u puno boljoj pregovaračkoj poziciji nego što su bili prije desetak godina, rekao je Bejaković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!