Val rezervacija u predsezoni iznad očekivanja. Hoće li se trend nastaviti?

25.06.2023.

20:20

Autor: Senka Mošnja/Dnevnik/HRT

Turisti u zračnoj luci

Turisti u zračnoj luci

Foto: Zvonimir Barisin / PIXSELL

Trenutačno u Hrvatskoj boravi više od 560.000 turista, od čega oko 480.000 stranih. Najviše gostiju dolazi iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Poljske i Češke, a najposjećeniji gradovi su Rovinj, Poreč, Umag, Dubrovnik i Vir. Podaci eVisitora za dosadašnji dio godine pokazuju da je u Hrvatskoj ostvareno više od 6 milijuna dolazaka i 23 milijuna noćenja. 


Predsezona

Predsezona

Foto: HTV / HRT

U odnosu na lani ostvaren je rast u dolascima od 18 posto i 10 posto u noćenjima. Istra je na prvom mjestu po broju noćenja. Slijedi Splitsko-dalmatinska županija, Kvarner, Zadarska i Dubrovačko-neretvanska županija. Gledajući po destinacijama, najviše je noćenja ostvareno u Dubrovniku, Rovinju, Zagrebu, Poreču i Splitu.

Predsezona

Predsezona

Foto: HTV / HRT

U posljednje se vrijeme zna čuti da rezervacije za nastavak sezone sada idu sporijom dinamikom. Je li to uistinu tako, ima li mjesta panici ili jednostavno imamo previše kapaciteta?

Gospođa Suzana Volarević Švić već nekoliko godina iznajmljuje kuću za odmor u Fažani. No, ove sezone ne ide joj najbolje, a cijene nije dizala. Ove godine, kaže - imaju puno 8 tjedana, a lani su imai 13.

Otkazivanja već postojećih rezervacija


Prvi val rezervacija bio je iznad očekivanja, no u drugoj polovini lipnja taj se trend nije nastavio.

- Booking se jako usporio. Znači rezervacije stižu veoma sporim ritmom i bilježimo otkaze već postojećih rezervacija, kaže predsjednik Udruge putničkih agencija Boris Žgomba iz HGK.

Kampovi nemaju problem, bilježe rekorde


To se najviše odnosi na privatni smještaj. Najtraženiji su pak kampovi koji su već lani oborili sve rekorde.

- Mi smo uveli i nove proizvode, luksuzne mobilne kućice koje su već pune i za ostatak sezone. Gosti su ih jako dobro prihvatili, uz povećanje svih cijena, kaže Dolores Dragun, direktorica kampa AHG iz Pule.

Njemac u Hrvatskoj dobija 17 posto usluge više


Njemački zavod za statistiku istražio je koliko turističkih usluga njemački gosti mogu dobiti u sredozemnim zemljama za 100 eura. Istraživanje je pokazalo da u Hrvatskoj za toliko novca dobiju 17 posto više usluga, kaže Romeo Raghicchio.

Toliko otprilike dobiju i u Španjolskoj i Grčkoj, a Italija je skuplja. Stoga ponoviti uspješnu 2019-tu ne bi trebao biti problem.

Booking lošiji zbog 20 posto više kreveta?


- Otprilike smo na sličnim rezultatima kao u 2019. Međutim, mora se voditi računa o tome da imamo puno veći broj kapaciteta. Znači, možemo zaključiti da je zato booking lošiji, kaže Boris Žgomba.

Broj kreveta u Hrvatskoj povećan je za čak 20%, i to uglavnom u privatnom smještaju pa ne iznenađuje što je u ovo doba dijelom prazan. No, u špici sezone, kad počnu godišnji odmori diljem Europe, naš bi se turizam mogao boriti s povijesnom prenapučenošću.

Makarska puna gostiju, problem smještaja 'na crno'


Na Makarskom primorju još uvijek ima mjesta u privatnom smještaju, a hoteli su rezervirani i po svemu sudeći Makarsku čeka sjajna sezona, kazala je novinarka Ivana Šilović koja je razgovarala s Tončijem Lalićem iz Turističke zajednice.

- Naravno, Makarska će primiti sve goste koji dođu u Makarsku. Grad se puni, ona famozna rupa koja je bila sad krajem lipnja, ona bude nekada i početkom srpnja, ali to je već uobičajeno. Nema straha, nema razloga da se brinemo u gradu, niti u državi, kazao je Lalić.

Dodao je kako zbog crnog tržišta u privatnom smještaju po brojkama ima nešto manje gostiju te očekuje da će inspekcije obaviti svoj posao. Komentirajući poskupljenja kazao je kako će gosti očekivati kvalitetu za svoj novac te da će na gubitku biti svi oni koji su neopravdano podignuli cijene. 

Turistička situacija na otoku Krku 


Uz Makarsku i Krk je magnet za turiste. Prvih pet mjeseci na otoku Krku prošlo je uz 20% više noćenja nego prošle godine. Što se tiče lipnja - ostvareno je 640.000 noćenja, što je ipak 5% manje nego lani.


- Moramo uzeti u obzir da je vrijeme vjerskih blagdana ove godine završilo znatno ranije nego što je to bilo lani i sada je trenutno 'rupa' do početka srpnja, dok ne počne vrijeme školskih praznika i godišnjih odmora. Međutim, to nije ništa zabrinjavajuće, naročito zato što je naše najjače emitivno tržište Njemačka, a tamo praznici počinju krajem srpnja, kazala je Majda Šale, direktorica TZ otoka Krka.


Dodala je kako su "Austrijanci već u plusu za 1%, Talijani 5%, Slovenci 1%, a da su Česi i Mađari na nivou 2019. godine. Smatra kako je pred nama jedna izvrsna turistička sezona. Kazala je kako booking na cijelom Krku ide jako dobro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!