Nautičari - prvi gosti na murterskom području

16.04.2022.

19:50

Autor: Petar Mikuličin/Dnevnik/HRT

Illustration

Illustration

Foto: Dnevnik / HRT

S Uskrsom počinju i prve turističke gužve. Nautički turizam već je godinama naša najžilavija turistička grana - s godišnjim prometom većim od 300 milijuna eura! Na otoku Murteru svi očekuju bolju sezonu od lanjske, kada su brodovi bili rezervirani sve do kraja listopada. Ni rat u Ukrajini, kažu, ne bi to trebao poremetiti. 

Na murterskom području prvi su gosti - nautičari!

- U Hrvatsku dolazimo dvaput godišnje kako bismo jedrili s prijateljima. Murter je prekrasno mjesto, izvrsna je hrana i vrlo su čiste marine, rekao je Wolfgang iz Austrije.

- Plovio sam svukud. Na otvorenome, u Karibima i ne znam gdje nisam. Ovakvog nečega nemate nigdje! Imate preko puta Kornate, otoke. Možete praktički biti cijeli godišnji odmor, a da ne ponovite uvalu u kojoj ste bili jučer, rekao je Igor iz Zagreba.

Njihovo mišljenje očito dijele mnogi, jer samo iz murterske marine dosad je isplovilo više od sto čarter-brodova!

- Unajmili smo jedrilicu i idemo na more četiri, pet dana, rekao je Matej iz Češke.

- Pokušavamo izbjeći špicu sezone, ljeto i gužve. Uvijek dolazimo u predsezoni, prije Uskrsa, dodao je Wolfgang.

- Trenutno imamo otprilike 80% popunjenosti kapaciteta, rekla je Sanja Burtina, voditeljica čartera u betinskoj marini.

Ovaj akvatorij tradicionalno vole i Rusi i Ukrajinci, no ove ih je godine na kapaljku. Ipak, to ne bi trebalo poremetiti sezonu na Murteru.

- Mi smo u ovoj godini imali negdje oko 15-18% rezervacija s tog tržišta. Međutim, ne očekujemo da će to biti nekakav znatni pad, rekao je Živko Šikić, voditelj čartera u murterskoj marini.

- Nama su gosti uglavnom koji dolaze automobilima i koji su u ovdje, nama bliskim državama: Austrija, Slovenija, Italija, Njemačka, dodala je Burtina.

Zato u Betini vjeruju da će nadmašiti sjajnu prošlu sezonu!

- Peti mjesec ima nešto malo slobodnih kapaciteta, ali već od 1.6. je manje-više sve popunjeno, dodala je Burtina.

- Ove godine očekujemo malo bolji početak i da ćemo produžiti kao i prošle godine, kaže direktor betinske marine Boris Ninić.

Nautičarima se vesele svi - posebno ugostitelji. U dijelu restorana prevladavaju baš ti gosti.

- Nautičara je nekih 80% sigurno. I to su sve više-manje gosti koji se vraćaju godinama u naše selo. Zbog jedrenja, zbog Kornata i zbog spize, na koncu, rekao je Luka Pleslić, vlasnik restorana u Murteru.

A to su glavni aduti Hrvatske kao vrhunske nautičke destinacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!