Prava domaća ovčja vuna neprocjenjiva je, no na otoku Pagu ona je danas postala i ekološki problem, jer 30 tisuća ovaca ondje na godinu proizvede gotovo 40 tona vune koja se ne skladišti, niti otkupljuje pa se često može naći bačena u kakvu škrapu ili zakopana, a nerijetko je se i spaljuje.
Otok Pag poznat je po janjetini, siru, skuti, no iza tih predivnih okusa krije se i jedan ekološki problem, vuna. A sve kulminira potkraj lipnja.
- I u tom periodu pri kraju sezone se ostriže vuna na ovcama i najčešće se, nažalost, ostavlja sa strane u okolišu i predstavlja jedan ekološki problem već dugi niz godina, pojasnila je predsjednica udruge proizvođača paškog sira Martina Pernar Škunca.
Nekada cijenjena, danas opasna za okoliš. No postoji rješenje.
- Jer to je naš život, znači naši stari su to radili prije par stotina godina, a mi smo to zaboravili i to je žalosno. I onda smo morali doći u Sloveniju da bi smo mi nešto vidjeli što se napravi od vune, ustvrdio je Grgica Šupraha iz Čistoće i održavanja "Kolan".
Slovenska tvrtka s 30-godišnjom tradicijom izrade proizvoda od vune, svu bi vunu s otoka Paga preuzela, ekološki obradila i od nje napravila gotov proizvod.
- Mi nemamo granice, ako ima ljudi želju da rade, da donesu vunu da prerađujemo, nije problem, naglasio je vlasnik tvrtke za preradu vune Žiga Srblin.
- Vidi se i poslovni potencijal. Tu smo vidjeli načine na koje možemo riješiti taj problem, dodao je Marko Škunca, predsjednik udruge uzgajivača paške ovce i proizvođača paškog sira "Zaglava".
No da bi se to ostvarilo, potrebno je ispuniti preduvjete. I opet, sve ovisi o lokalnoj zajednici, odnosno načelnicima i gradonačelnicima i tome hoće li imati sluha da se taj problem riješi.
- Na otoku Pagu imamo potencijala ima novaca za to napraviti i skladište i sve, dođe čovjek pokazat ako nešto ne znamo i sve o. k., dodao je Šupraha.
Zadovoljavajuće rješenje
Slovenci su dali ponudu koja zadovoljava sve, posebice one koji s vunom muku muče već godinama.
- Od vune se zapravo rade ti proizvodi na način da se vuna tu ne otkupljuje, nego se kompenzira, mi dovučemo vunu, oni nama daju gotov proizvod, objasnila je Ana Žunić, predsjednica udruge Volim Vlašići.
I tako bi otok dobio brendirane proizvode od paške vune izrađene prema najvišim ekostandardima.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!