07:18 / 28.02.2021.

Autor: Slađana Bukovac/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Treba preživjeti bez posla

default error photo

Kako se istarski ugostitelji pripremaju za otvaranje kafića i restorana? Jedni su jedva dočekali da mogu ponovno početi raditi, premda samo na terasama, dok će drugi pričekati još neko vrijeme. 

Ovdje obično pristaju jahte. Sada ih nema. Ali restoran na samoj porečkoj rivi svejedno se priprema za otvaranje. Već, kažu, imaju rezervacije za sljedeći tjedan. Uglavnom je riječ o strancima koji na Poreštini posjeduju kuće. No valjalo je preživjeti bez posla. A lanjski je promet bio svega pedeset posto od uobičajenog. Vlasnik s više od 10 zaposlenih sam nije imao pravo na novčanu potporu.

- Vjerojatno oni misle da mi imamo svi ne znam, kakve rezerve i da možemo živjeti. Zašto smo mi sad diskriminirani u tom slučaju, zašto ja ne mogu dobiti 4000 kuna? Moji radnici naravno dobiju 4000 kuna ali to je u svakom slučaju malo. Bolje je da se radi, no, bolje išta nego ništa, rekao je ugostitelj iz Poreča Nikola Bijelić

Dok je porečki restoran lani radio tri mjeseca, riblji restoran u izletištu pokraj Vabrige imao je posla gotovo pola godine. Ali neće otvarati do Uskrsa, jer do njih ne mogu njihovi stalni gosti. A ovamo se dolazi s namjerom, nisu usput slučajnim gostima.

- Dok god ne otvore Sloveniju, Austriju, Njemačku, Italiju, gosti koji inače dolaze kod nas, tri i pol sata su svi ovdje i rado dolaze i često dolaze, mi nema razloga da otvaramo, nemamo za koga otvarati, za deset auta koji prođu ovdje, naglasio je ugostitelj Mauro Bernobić, Vabriga.

Restoran ne može preživjeti od prodaje nekoliko kava dnevno, kaže vlasnik. A samo najam zemljišta na pomorskom dobru stoji 180 000 kuna godišnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!