Nekretnine TOZ Penkale u stečaju prodane za 5,43 milijuna eura

09.08.2023.

10:43

Autor: Hina/HRT/R.S.

Tvornica olovaka Zagreb

Tvornica olovaka Zagreb

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Trgovački sud u Zagrebu za 7. rujna zakazao je ročište za diobu kupovnine ostvarene prodajom nekretnina TOZ Penkale - Tvornice olovaka Zagreb d.d. u stečaju koje su na drugoj javnoj dražbi bile prodane za 5,43 milijuna eura, odnosno za pola utvrđene vrijednosti.

Na ročište su pozvani stečajni upravitelj TOZ Penkale i predstavnici kupca, jedinog razlučnog vjerovnika Adria Commodities d.o.o kao novog vlasnika nekretnina nekada iznimno uspješne zagrebačke tvornice sagrađenih na više od 60.000 četvornih metara.

TOZ Penkala osnovana je u Zagrebu 1937. Na početku je bila mali pogon za proizvodnju olovaka i pastela da bi kasnije prerasla u veliku tvornicu za proizvodnju školskog i uredskog pribora.

Zagreb je zahvaljujući radu inženjera i izumitelja Slavoljuba Penkale, po kojemu je tvornica TOZ dopunila svoje ime, svojevremeno bio središte proizvodnje olovaka. Penkala je 1906. počeo proizvoditi prvu mehaničku olovku u svijetu, a godinu kasnije i prvo nalivpero.

Stečaj TOZ Penkale bio je otvoren u srpnju 2015.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!