HRT u TOZ Penkali: nekretnine idu na prodaju javnom dražbom

12.11.2022.

12:47

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/HRT

TOZ i dalje isporučuje školski asortiman

TOZ i dalje isporučuje školski asortiman

Foto: Dnevnik / HRT

Nekretnine nekada itekako poznate Tvornice olovaka Zagreb, danas TOZ Penkala u stečaju, idu na prodaju javnom dražbom. Prostiru se na više od 40 tisuća četvornih metara i procijenjene su na gotovo 82 milijuna kuna. Unatoč poslovnim problemima, TOZ i dalje isporučuje školski asortiman, a obnavlja se i proizvodnja slavnog nalivpera.  

Slavoljub Penkala, koji je prije 116 godina proizveo prvu mehaničku olovku na svijetu, a poslije i nalivpero - nikad nije ni pomislio da će tada inovativnu tvornicu dočekati ovakav kraj.


- Procedura je uobičajena, kao i u svim drugim stečajevima, ići će prodaja preko FINA-e, putem elektroničke javne dražbe. Iza ovog zaključka ja moram predati elemente za objavu FINA-i i ići će prodaja, kaže Milorad Zajkovski, stečajni upravitelj TOZ- Penkala d.d.


Dražba će se voditi prema načelu "viđeno - kupljeno". Tvornica je otišla u stečaj još 2015., a tada je dio pogona prodan i danas pod brendom TOZ sa sve većim uspjehom posluje. 


- Kad sam ja došao 1984. u TOZ, bilo nas je 1100 zaposlenih, prisjeća se radnik Miroslav Matutanović.


- Izgubilo se tržište, rat, ovo-ono, bilo je i objektivnih i subjektivnih razloga, dodaje.


- Manje-više, u ovoj našoj Hrvatskoj, gledano proizvodno - ono što smo mogli uništiti, uništili smo, kaže vlasnik tvrtke TOZ Penkala Željko Viduka.


Ovdje vjeruju da se samo sa svjetskom kvalitetom hrabro mogu nametnuti tržištu i zato tvornica i dalje živi. Nekada su izvozili više od 70 % proizvodnje diljem svijeta, a danas su im najveći kupci zemlje regije.  


A standard mora biti najviši - to su bojice, olovke koje su uvijek našiljene, ali i povratak nalivpera u velikom stilu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!