Plenković o prodaji Fortenove: Zemlju državi nitko ne može uzeti

27.04.2023.

16:18

Autor: HRT

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je cilj prodaje Fortenove olakšati poslovanje kompanije, pri čemu država nema ulogu, te da je iz Vladina kuta najbitnija uloga Fortenove u sigurnosti radnih mjesta u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Premijer Andrej Plenković je kazao kako država nije vlasnik kompanije te da nema ulogu, osim što je, podsjetio je, 2017. intervenirala i spriječila stečaj ogromne kompanije koja je u tom trenutku pružala ukupno oko 60.000 radnih mjesta u Hrvatskoj i okolici time spriječivši i da brojni dobavljači i OPG-ovi "padnu kao kule od karata zajedno s njima".

- Mi smo tu svoju ulogu ispunili. Stjecaj okolnosti gdje su nekadašnji vjerovnici, oni koji su davali kredite i zajmove kompaniji, postali suvlasnici i došli pod režim sankcija očito na neki način sputava normalno funkcioniranje kompanije. Zato se traže pravni načini da se ta struktura vlasništva promijeni kako bi oni mogli ići normalno ka daljnjem funkcioniraju i refinanciranju tog velikoga kredita, ustvrdio je.

Koncesija na novoj strukturi


Upitan hoće li država moći spriječiti prijenos koncesija na novog vlasnika koji Fortenova sada ima kada je riječ o zemljištu, odgovorio je da je zemljište državno i da se sustav koncesija "već prenio iz ranije strukture na ovu novu, s Agrokora na Fortenovu. "Prema tome, zemlju državi nitko ne može uzeti", dodao je.

Na pitanje kako će sve funkcionirati ako se Fortenova ne uspije riješiti ruskog vlasništva kazao je da kompanija funkcionira. Mišljenja je da u proces ide pravovremeno i nalazi rješenja bitna za dugoročnu održivost i normalno funkcioniranje kompanije.

Upitan što misli o pozivu glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek na Odbor za pravosuđe zbog ostavke šefice USKOK-a Vanje Marušić rekao je: "Ukoliko nadležni odbor, a to je Odbor za pravosuđe, želi dobiti neke dodatne informacije onda je prirodan i normalan način da pozove glavnu državnu odvjetnicu i na njoj je da pojasni članovima tog odbora sve što njih o toj temi zanima".

Napomenuo je kako je Marušić dala ostavku iz osobnih razloga te da nije smijenjena, i ustvrdio da je riječ o unutarnjoj stvari DORH-a. "Ne znam, nemam pojma uopće o toj informaciji niti sam je vidio", kazao je upitan o informaciji Ministarstva pravosuđa prema kojoj neće biti stegovnog postupka protiv vozača Marušić.

O najavljenom prosvjedu medicinskih sestara i tehničara pred bolnicama rekao je kako je ministar zdravstva Vili Beroš nakon Vlade vjerojatno govorio o uredbi što se tiče koeficijenata za liječnike i drugo medicinsko osoblje. Spomenuo je i kako su prošle godine povećane plaće medicinskim sestrama.

Upitan hoće li njih primiti isto kao i liječnike odgovorio je: "Razgovaramo stalno, nije sad to neki sport - treba doći do premijera pa će se sve riješiti. To isto treba staviti u neke realne okvire", podsjetivši da Vlada preko tri godine radi u kriznim uvjetima postižući pozitivne rezultate.

Banožić nije pitao oko zahtjeva za APN kredit


"Nije me pitao kod zahtjeva za kredit, a on sam je ozbiljan čovjek, neka sam odgovara o tome", kazao je premijer na pitanje treba li ministar obrane Mario Banožić povući svoj zahtjev za APN kredit.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!