Hoće li za Uskrs povrća biti dovoljno i je li potreban uvoz?

04.04.2025.

19:51

Autor: Mateja Delija/I.Z./Dnevnik/HRT

U dolini Neretve, poznatoj po poljoprivrednoj proizvodnji na otvorenom, na pedesetak hektara u plastenicima se uzgajaju osjetljivije povrtnice. Upravo ovih dana počela je sadnja različitih kultura salata, koje na tržište dolaze s prvim većim temperaturama. 

Hoće li za Uskrs povrća biti dovoljno i je li potreban uvoz?


Rano povrće uskoro će na tržište, počinje i turistička predsezona. Hoće li ga biti dovoljno, idući tjedan najavljuju se i niske temperature diljem zemlje - biljke će trebati i zaštititi.

HRT-ova reporterka Mateja Delija rekla je u središnjem Dnevniku HTV-a kako neretvanski poljoprivrednici nikada ne spavaju.

- Kada govorimo konkretno o ovome području, ovdje vidimo sto tisuća komada salate kristalke. Ona je zaštićena i takve plasteničke proizvodnje u dolini Neretve ima na 50 hektara površine, li naravno tu je i ostatak proizvodnje na vanjskom području, što bi moglo biti pod utjecajem vremenskih neprilika. Nadamo se da ih neće biti, poručila je Delija.

Poljoprivredni proizvođač Ivan Bjeliš rekao da se idući tjedan očekuju niske temperature.

- Nadamo se da to neće biti ispod dva stupnja. Ovaj tjedan smo krenuli u velike sadnje tikvica, dinja i lubenica. Idući tjedan temperature će biti dobre i nadamo se da ćemo proći tjedan bez velikih problema, istaknuo je.

Kad govorimo o voću i povrću, odnosno konkretno o povrću, sada slijede uskrsni blagdani, potom i predsezona, opskrbljujete i hotele, također i tržište diljem Hrvatske. Hoće li povrća biti dovoljno i je li potreban uvoz?

Bjeliš je rekao da uvoz nije potreban, za salatu kristal pred uskrsni tjedan dogovoreno je preko 100 tisuća komada za trgovačke centre kao i za hotele.

- I taj tjedan će dolina Neretve isporučiti hrvatskim građanima salatu iz doline Neretve, dodao je.

Što je najviše traženo sada u ovom vremenu?

- Sada pred Uskrs najaktualniji su mladi luk i salata kristalka, naglasio je.

Dok su u drugim dijelovima, rotkvice. Znamo da bez njih blagdanski stol ne postoji.

Poznato je da se u dolini Neretve proizvode i mandarine. Tu su i sočne lubenice, ali i neizostavne jagode koje stižu u proljeće.

- Ono što je bitno reći, njihova berba počinje već za koji dan, a tako i sadnja poznatih lubenica i dinja bez kojih ljeto ne možemo ni zamisliti, zaključila je HRT-ova reporterka. 

Neretva se sprema za sezonu, počela sadnja salata i povrća u plastenicima


Tek zasađene mlade biljke nakon niza kišnih dana, čekaju na prve blagodati proljeća. Iako su u zaštićenom prostoru, vanjski utjecaji važni su u ranoj vegetaciji.

- Što se nas tiče, fino je za raditi, ali nije ovo za biljke isto dobro. Puno oblačno, ne raste. Hoće biljka sunce, poručio je Ivica Crnčević, Mlinište.

Biljka traži i neprestanu pažnju proizvođača, pogotovo rano povrće poput rajčica, krastavaca i paprike. Zbog plodoreda i sigurnijeg tržišta sade se još blitva, dinja i grah, a papriku je, ističu ovi proizvođači, najlakše uzgojiti.

- Većinom je ekološka proizvodnja. Ona podnosi zemlju, dobru vodu. Nije voda slana. Mislim da je sve kombinacija toga – zemlje, vode, ostalog. Ona se tu pokazala kao najbolja, dodao je Vinko Brnas iz Vida.

 Mnoge se povrtnice sade mehaničkim topovima, što posljednjih godina olakšava proizvodnju.

- Izvučemo! Posađena je! Nema diranja sadnice puno rukama, nema tarenja žile. Puno je jednostavniji način, naglasio je Josip Šiljeg iz Vida.

Zarada je uvijek najteže pitanje, jer je svaka godina u poljoprivrednoj proizvodnji neizvjesna.

- Zadnje dvije, tri godine krastavac je skroz podbacio što se tiče cijena. Uroda je bilo. Kvaliteta je bila top, ali je cijena loša. Ubijemo se, a nemamo računice, kazao je Crnčević.

- Nema vam tu pravila. Nikad se ne zna kakva će cijena biti. Lani je bila lošija nego prije godinu. Što će biti ove godine, to nitko ne zna. Samo nek' se proda, pa ako cijena bude malo i lošija, al' bitno da roba ide, rekao je Brnas.

Neretvanski proizvođači i ove godine očekuju da će opskrbljivati hotele na Jadranu koji traže svježe i domaće povrće.

Prvi gosti najavljeni su baš kad i berba ovih kultura, a vruća sezona svježih salata tek dolazi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!