U mjestu Vid plastenik ima skoro svaka obitelj, proizvođači zadovoljni prinosom

23.06.2023.

07:00

Autor: Mateja Delija/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/R.S.

Uzgoj povrća

Uzgoj povrća

Foto: HTV / HRT

U mjestu Vid pokraj Metkovića najviše je plastenika na jednom mjestu u Neretvanskoj dolini. Ima ga gotovo svaka obitelj. Trenutačno se bere i na tržište otprema rano povrće. Proizvođači su zadovoljni prinosom, ali i cijenom.


U vidonjskim plastenicima beru se krastavci i paprika.

- Berem svaki tjedan dva puta. Sada smo to pobrali i više toga nema. Sad počinju cvjetovi, pupovi i onda treba pričekati 10 do 15 dana pa ćemo onda nastaviti brat, za HTV Dnevnik rekao je Ante Kaleb, Vid. 

Zaštićene od vremenskih neprilika, uz izvorsku vodu, uzgajaju ih ovdje već četvrtinu stoljeća. Prije su Vidonjci proizvodili nekoliko vrsta ranog povrća, a posljednjih godina odabrali su jednu, kako kažu najzahvalniju. 

-Plastenici su tu niknuli prije jedno 25 godina i to je otprilike tako. Mijenjamo kulture, većinom mi papriku sadimo na to smo navikli i to nam je u stvari najlakše i većinom imamo radnu snagu koja to zna bolje od nas, objasnio je Pero Boras, Vid.

Ekološki proizvod


Papriku štite predatorom koji se hrani štetnikom. Suvremeni način zaštite rezultirao je gotovo ekološkim proizvodom. 

- Kad se već podigne noćna temperatura iznad nekih 10 stupnjeva on može preživjeti, postignu mu se dobri uvjeti i on pomalo sustiže populaciju tripsa, hrani se njome i onda nema potrebe tretirati papriku protiv štetnika cijelu sezonu, objasnio je Zoran Kajić, Ministarstvo poljoprivrede. 

Ovako uzgojena paprika odlično prolazi na tržištu. Uglavnom se prodaje otkupnim centrima za euro i pol po kilogramu, dok je krastavac pao na 50 centi. 

- Ova je cijena što se tiče paprike dobra, lani je naglo pala cijena. Ove godine se drži dobro još cijena, rekao je Ivan Šiljeg, Vid. 

Iako su prodajnom cijenom zadovoljni, priznaju, nisu sretni zbog sve većih troškova. Kupcima nude kvalitetno povrće, što im je na kraju najvažnije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!