Nijemci i Britanci ponovno osiguravaju Sjeverni tok 1

04.04.2023.

13:15

Autor: Hina/HRT/D.M.

Sjeverni tok 1

Sjeverni tok 1

Foto: Hannibal Hanschke / Reuters

Njemački osiguravatelji Allianz i Munich Re i nekoliko tvrtki s britanskog tržišta ponovo 'pokrivaju' oštećeni plinovod Sjeverni tok 1, kojim je ruski plin stizao u Europu, tvrdi pet upućenih izvora.

Police dvije najveće tvrtke u njemačkom sektoru osiguranja ključno je za potencijalnu dugoročnu budućnost plinovoda, kojim je do rujna prošle godine u Europu stizalo najviše ruskog plina, a oštećen je u zasada nerazjašnjenim eksplozijama.

Europske zemlje sumnjaju na sabotažu, Njemačka, Danska i Švedska pokrenule su istragu, ali rezultat još nije poznat. Švedska i Njemačka objavile su prošle godine da ga ne mogu objaviti zbog nacionalne sigurosti. Plinovod je vlasništvo konzorcija sa sjedištem u Švicarskoj, čiji su članovi ruski proizvođač plina Gazprom, s udjelom od 51 posto, te njemačke energetske tvrtke Wintershall Dea i E.ON, francuski Engie i nizozemski Gasunie.

U suprotnosti s javnim stajalištem u Njemačkoj


Osiguranje plinovoda u suprotnosti je s javnim stajalištem u Njemačkoj o prekidu veza s Moskvom, ali jedan od izvora navodi da njemačka vlada nije bila protiv poteza osiguravatelja. Munich Re, Allianz i ured kancelara Olafa Scholza nisu željeli komentirati informaciju o osiguranju, a ministarstvo gospodarstva priopćilo je da osiguranje nije bilo dio nekadašnje državne potpore.

Neki njemački dioničari konzorcija zalažu se da se oštećeni plinovod barem sačuva za slučaj da se odnosi s Moskvom poboljšaju, izjavila su dva upućena izvora. Jedan izvor rekao je da Berlin tolerira takav pristup infrastrukturi, ali uz napomenu da su energetske veze s Rusijom raskinute. Nijedan izvor u sektorima osiguranja i trgovine nije želio biti imenovan budući da je tema osjetljiva, napominje Reuters.


Što pokriva polica?


Polica osiguranja pokriva štetu na plinovodu i probleme koji proizlaze iz prekida poslovanja, kazao je jedan od izvora. Osiguranje bi također olakšalo popravak potreban za obnovu isporuke plina preko Baltičkog mora u Europu, objašnjava Reuters, dodajući da je EU zabranio uvoz ruske nafte i naftnih proizvoda, ali ne i uvoz ruskog plina, iako Zapad pokušava pronaći alternative.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva gospodarstva rekao je da je cilj prestati koristiti plin iz Rusije. Poručio je da je Rusija "svima pokazala da je nepouzdan partner" te naglasio kako Njemačka "treba više obnovljive energije i treba postati neovisna o uvozu fosilnih goriva".

Lloyd'sovi osiguravatelji raskinuli ugovore


Prije ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine Sjeverni tok 1 osiguravalo je više europskih kompanija, uključujući i neke s tržišta Lloyd's of London, rekli su izvori Reutersu. Upućeni izvori u sektoru navode procjene da su neki Lloyd'sovi osiguravatelji raskinuli ugovore o osiguranju koji su trebali biti produljeni krajem prošle godine, dijelom i zbog britanskih sankcija. 

Tri udruge osiguravatelja koje su prethodno pokrivale plinovod vjerojatno nisu obnovile policu, rekla su tri izvora iz sektora. No, četvrti izvor kaže da ga njegova udruga s Lloyd'sa i dalje osigurava. Nijedan izvor nije želio navesti pojedinosti. Londonski Lloyd's nije želio komentirati informaciju.

Polica osiguranja Sjevernog toka 1 imala je oblik dvogodišnjeg ugovora koji se obnavljao nakon isteka prve godine, saznaje se iz dva izvora. No, osiguranici i osiguravatelji često raskidaju ugovor nakon prve godine, ovisno o uvjetima, rekla su dva izvora u sektoru osiguranja. Jedan od pet izvora tvrdi da je plinovod u trenutku oštećenja pokrivala i švicarska tvrtka Zuerich, ali nije jasno sudjeluje li i u novim aranžmanima.

Kompanija nije željela komentirati nove informacije o osiguranju. Gazprom i konzorcij Nord Stream AG nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da ih komentiraju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!