Nikad skuplja žetva za ratare, bescarinski uvoz bi ih uništio

25.06.2022.

19:40

Autor: Melita Homa/Dnevnik/HRT

 Petar Pranjić

Petar Pranjić

Foto: Dnevnik / HRT

Na istoku Hrvatske ovih dana počinje i žetva pšenice. Vremenske prilike ratarima nisu išle na ruku, a žetva nikada, zbog rasta cijena energenata i inflacije, nije bila skuplja. 

- Svjesni smo svi turbulentnih troškova, međutim imamo prve izračune. Znali smo da će prinosi biti manji, ali ne ovoliko - dvije do tri tone o hektaru, pet tona. S ovakvim cijenama, to će biti nedostatno. Nas proizvodni hektar pšenice košta 11 do 12 tisuća kuna. Ako budemo dobili 2,5 kune - to je da proglasite dan žalosti. Bez tri kune nas nema, kazao je u Dnevniku HTV-a Petar Pranjić koji se sprema u žetvu 60 hektara pšenice.

Pšenici je smetalo kaže - vrijeme koje se potpuno okrenulo, nije bilo snijega, nije bilo kiše, prihrana nije prihvaćena. Naglasio je kako ako se usvoji bescarinski uvoz iz Ukrajine u EU, a 70 posto mi izvozimo u Italiju - ugušit će nas ta roba. Dodao je kako pšenice ima 'za tri Hravatske'


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!