Berba soli na nesnosnoj vrućini, a godina rekordna

02.08.2022.

21:14

Autor: Edi Škovrlj/Dnevnik/HRT

Ninska solana očekuje rekordnu berbu

Ninska solana očekuje rekordnu berbu

Foto: HTV / HRT

Dugotrajna suša donijela je korist hrvatskim solanama, posebno Ninskoj u kojoj se sol proizvodi isključivo uz pomoć sunca i vjetra. Berba je počela ranije, a ovo bi trebala biti rekordna godina.

Zbog nemilosrdne žege more u bazenima brzo isparava, kiše nije bilo 3 mjeseca, berba je uranila.

- Ovo će biti rekordna godina u proizvodnji soli, kaže Paulina Radović Lovrenčić, voditeljica maloprodaje.

Vrijeme je za najteži dio posla.

- Prenaporno je, kaže berač Dinko Mustać, ali mora se izdržati.

Unatoč nesnosnoj vrućini, sol se skupiti mora. Nije ovo posao za svakoga, treba imati itekako snage da se po ovom zvizdanu na 40 stupnjeva skupi sol. Sve se radi kao u davna vremena, tradicionalno, ručno, alat gotovo jednak, tek uz dragocjenu pomoć struje. Dnevno se ubere oko 100 tona u dva bazena. Do kraja ljeta, posluži li vrijeme, prikupit će se i do 3 i pol tisuće tona soli, ali i oko 15 tona cvijeta soli. Za 8 sati Slaven Magaš prikupi 400 kilograma.

- Laganim pokretima s površine skupljamo taj cvijet koji se nakupi od prošlog dana, kaže.

Iznimno je zdrava i tražena unatoč cijeni od 150 kuna za kilogram.

- Cvijet soli zovu kraljicom soli i koristi se u vrhunskoj gastronomiji. U sebi sadržava sve minerale potrebne čovjeku i čovjekovom organizmu, ističe Sanja Stamenić Oštrić, direktorica marketinga.

Osim što proizvodi ekološku sol, ninska je solana i prvorazredna turistička atrakcija. Kroz nju godišnje prođe i do 100 tisuća turista.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!